29
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Kozluk'ta kuduz vakası

Batman'ın Kozluk İlçesi Oyuktaş köyünde önceki gün başı boş gezen bir köpeğin 5 yaşındaki bir çocuğu ısırması üzerine İlçe Tarım Müdürlüğü harekete geçti. Veteriner hekimlerin müşahede altına aldığı köpek öldü.

Batman'ın Kozluk İlçesi Oyuktaş köyü Yeşilyurt mezrasında önceki gün başı boş gezen bir köpeğin 5 yaşındaki M.M. isimli çocuğu ısırması üzerine harekete geçen İlçe Tarım Müdürlüğü'ne bağlı veteriner hekimler söz konusu köpeği müşahede altına aldı.

Belirtilen süre içinde köpeğin ölmesi üzerine köpekten alınan numune Elazığ'a gönderildi. Sonucun pozitif çıkması üzerine Yeşilyurt Mezrası karantina altına alındı. Köye hayvan giriş çıkışı yasaklandı. Konuyla ilgili açıklama yapan Kozluk Kaymakamı İskender Yöndem, köyde kuduz vakasının ortaya çıktığını belirterek, ısırılan çocuğun düzenli olarak tedavisinin yapıldığını söyledi.

Yöndem, köyde bulunan köylülerin uyarıldığını ve bu yüzden Yeşilyurt mezrasının karantina altına alındığını, köye hayvan giriş çıkışını yasaklandığını belirterek, çevre ilçeler ile Yeşilyurt mezrasına yakın dört köyün ise kuduz köpek olma ihtimaline karşı uyarıldığını söyledi.

Kuduz köpek tarafından ısırılan M.M'.nin babası Hadi M., çocuğunun köpek tarafından ısırıldıktan sonra kolunu sıcak su ve sabunla yıkadıklarını ve tedavisinin en iyi şekilde yapılmasından dolayı korkmadıklarını söyleyerek, çocuğun durumunun iyi olduğunu dile getirdi.

Öte yandan Kozluk Devlet Hastanesi Başhekimi Erol Çeliker, "Batman'da ilk kez böyle bir vaka ile karşılaşılıyor. Kuduz vakasının ortaya çıkmasından sonra düzenli olarak çocuğun aşıları yapılıyor. Ayrıca köyde şüpheli ısırık olan kişilere aşı yapılıyor. Kuduz için de gerekli tedbirler alındı" diye konuştu. 

134 KÜÇÜK VE BÜYÜK BAŞ HAYVAN AŞILANDI
Kozluk ilçesi Oyuktaş köyüne bağlı 30 haneli Yeşilyurt mezrasında kuduz vakasının ortaya çıkması üzerine İlçe Tarım Müdürlüğü de harekete geçti. Veteriner Hekim Hüseyin Yalçınkaya, "Çocuğun ısırılması üzerine köye gelip köpeği müşahede altına aldık. Köpeğin iki gün sonra ölmesi üzerine köpekten numune alarak Elazığ'a gönderdik. Sonuçun pozitif çıkması üzerine köy dezenfekte edilerek gerekli uyarılar yapıldı. Mezrada toplam 134 büyük ve küçük baş hayvana aşı yaptık" dedi.

.
Yayın Tarihi : 8 Mayıs 2008 Perşembe 16:52:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?