19
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

Küçük Aylin'i Türk doktor kurtardı

13 yaşındaki Aylin'in tümörlü bacağı türk doktor sayesinde kurtuldu



13 yaşındaki Aylin, kemik kanserine yakalandı. Köln ve Essen Üniversitesi doktorları, “Tümörlü bacağı kesmeden Aylin’i kurtaramayız” dediler

Almanya’da kemik kanseri nedeniyle bacağının kesilmesi gerektiği söylenen 13 yaşındaki Aylin Gülez’e Türkiye’de bacağının kanserli bölümü alınarak yerine protez takıldı. Aylin’in annesi Semra Gülez, “Köln ve Essen’de doktorlar bacağın kesilmesi gerektiğini söyledi. Çok araştırdık ve en sonunda Türkiye’ye geldik” dedi. Operasyonu yapan İstanbul Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Harzem Özger de, “Oradaki merkezler bacağı feda ederek tümörden kurtulabileceğini ifade etmişler. Ailesi bana ulaştı. İnandı ve güvendi. Biz de başarılı bir operas-yonla sadece tümörlü bölümü aldık” dedi.

Bacak nasıl kurtuldu

Prof. Harzem Özger operasyonu şöyle anlattı: “Temiz sınırlarla diz üstü ile ayak bileği arasındaki 25 santimetrelik bölüm alınarak yerine protez takıldı. Ameliyatta ayak ve ayak bileği ile birlikte 15 santimetrelik bölüm korundu. Ayak bileği üstündeki bacak kemiği, diz eklemi adale sistemiyle birlikte üzerini örten dokular dahil çıkarıldı. Bacağını yeniden kullanılabilir hale getirdik. Bacak bütünüyle geçici olarak alçıya alındı. 5 hafta sonra ayağa kalkıp yürümeye başlayacak. Protez hem kemiğin, hem de eklemin görevini üstlendi. Ayrıca dizin hareket fonksiyonlarını sağlamak üzere de bazı adale nakilleri de yapıldı. Ameliyatta tümörün içinde kalması sebebiyle bacağı besleyen 3 damarın ikisini de feda ettik. Kalan çok ince damarı koruyarak bacağın yaşamasını sağladık. Aylin’in boyu biraz daha uzayacağı için uzama payını telafi etsin diye protezi biraz uzun koyduk. Aylin, ayağa kalktı, koltuk değnekleri ile yürüyebiliyor.”

Vatan
Yayın Tarihi : 3 Ocak 2009 Cumartesi 21:11:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?