19
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

Küçük ilaç şirketleri de Türkiye'de

Küçük ilaç şirketleri de Türkiye'ye gelecek, pazarda birkaç yerli kalır

Türk ilaç pazarı, dünya devlerinin iştahını kabartıyor. Halen dünyanın en büyük 13. ilaç pazarı olan Türkiye, bu hızla giderse 2020 yılında ilk ona girecek.

12,5 milyar TL'ye ulaşan bu pazardan pay kapmak isteyen pek çok yabancı şirket, son dönemde satın alma veya birleşme gibi yollarla Türkiye'de yatırıma imza attı. Uluslararası ilaç devlerinin ardından daha küçük boyutlu yabancı şirketlerin de gelmek için fırsat kolladığı belirtiliyor. Bu da sektördeki hareketliliğin devam edeceği anlamına geliyor. Türkiye'de halen irili ufaklı 43 adet ilaç üretim tesisi bulunuyor. Bunlardan 14'ü yabancı sermayeli şirketlere ait.

Alanında ülkenin en büyük dördüncü firması olan Bilim İlaç'ın Genel Müdürü Dr. Erhan Baş, sektörün durumu ve yeni yatırımlar hakkında bilgi verdi. Genel Müdür Baş, Türkiye'nin ilaçta Rusya, Hindistan ve Çin ile birlikte dünyada en hızlı büyüyen pazarlar arasında yer aldığını söyledi. Avrupa pazarının artık doyma noktasında olduğunu belirten Baş, bu sebeple uluslararası ilaç şirketlerinin Türkiye gibi ülkelerde büyümek istediğini aktardı. İlaç devleri son yıllarda en büyük 20 yerli ilaç şirketinden 14'ünü satın aldı. İbrahim Ethem İtalyan Menarini'ye, Yeni İlaç bir başka İtalyan şirketi Recordati'ye, İlsan İltaş Alman Hexal'e, Fako ise Actavis Grubu'na satıldı. Sektörün en önemli oyuncularından Eczacıbaşı İlaç'ın yüzde 75'ini de Çek Zentiva aldı.

Erhan Baş, çok büyük şirketlerin yanında daha küçük ilaç şirketlerinin de birer birer Türkiye'ye gelmeye başlayacağını düşünüyor. Böylece satın almaların daha da hızlanacağını ifade eden Baş, "Yerli şirketlerin sayısı hızla azalacak. Birkaç firma kalacak. Bunlardan biri de biz olacağız ve liderliğe oynayacağız." dedi. Kendilerine de pek çok satın alma ve ortaklık teklifi geldiğini, ancak yüzde 100 yerli sermayeli olarak kalmaya kararlı olduklarını bildirdi. Baş, hisse satmak yerine daha küçük firmaları alarak büyüyebileceklerini bildirdi. Bilim İlaç, Çerkezköy'den sonra ikinci fabrikasını da Gebze'ye kurdu. 120 milyon Euro'ya mal olan tesiste yılda 250 milyon kutu ilaç üretilecek. Buradan Amerika ve Avrupa ülkelerine ihracat yapılacak. 2006 yılında Ulusal Kalite Ödülü'ne layık görülen şirket, Avrupa Kalite Ödülü için de başvurdu. Erhan Baş, "Avrupa'da henüz bu ödülü alabilen ilaç şirketi yok. Bunu ilk biz başarmak istiyoruz." şeklinde konuştu.

Bilim İlaç, son dönemde yaptığı 15 milyon dolarlık yatırımla Türkiye'nin ilaçta en büyük Ar-Ge laboratuvarına sahip oldu. 4 bin 500 metrekarelik merkezde 110 bilim adamı çalışıyor. Şirket, bu yıl yeni ilaçların geliştirilmesi için 14 milyon dolar harcayacak. "Pazarda rekabet için Ar-Ge'den başka çareniz yok." diyen Genel Müdür Baş, patenti biten orijinal ilaçların eşdeğerini ilk olarak piyasaya sunabilmek için çalıştıklarını kaydetti. Uzun vadede ise biyoteknoloji ilaçları ve nanoteknolojide uzmanlaşmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Kriz depresyonu tetikliyor

Dünyayı sarsan ekonomik kriz, insanların ruh sağlığını da bozmaya başladı. Bilim İlaç Genel Müdürü Erhan Baş, son dönemde depresyon ilaçlarının satışının artmaya başladığını söyledi. Kriz sebebiyle yüksek tahsilli kişilerin bile işini kaybettiğini belirten Baş, "Araştırmalar, 2001 krizinde de toplumda depresyon sıklığının arttığını göstermişti. Şimdi de benzer bir durum yaşanıyor." diye konuştu. Türkiye'de en çok antibiyotik grubu ilaçlar kullanılıyor. Bunu sırasıyla kalp-damar, romatizma ve depresyon ilaçlarının da içinde bulunduğu sinir sistemi ilaçları takip ediyor. Kanser ilaçlarının tüketimi de son yıllarda hızla artıyor.

RAKAMLARLA BİLİM İLAÇ

İç pazar cirosu: 443 milyon dolar

İhracat cirosu: 22 milyon dolar

Pazardaki yeri*: Türkiye 4.sü

Çalışan sayısı: 1.800

Ruhsatlı ilacı: 178 adet

(*) 2008 ciro bazında

 

Zaman
Yayın Tarihi : 1 Nisan 2009 Çarşamba 01:14:08
Güncelleme :1 Nisan 2009 Çarşamba 01:33:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?