28
Mayıs
2024
Salı
SAĞLIK

Kulak enfeksiyonlarına dikkat

Uzmanlar, özellikle ilkbahar aylarında kulak enfeksiyonlarının çocuklar için bir tehdit oluşturduğunu belirtti.

Hastalığın bahar aylarında daha sık görüldüğünü belirten Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Teoman Dal, "Küçük çocuklar ve bebekler, duyma ile ilgili sorunlarını anlatamadıklarından bu yaş grubunda işitme kayıpları genellikle fark edilmiyor. Önlem alınmayan işitme kayıpları çocukların konuşmalarında gecikmeye yol açmasının yanı sıra sosyal, duygusal problemlere ve okulda başarısızlığa yol açıyor. Bu rahatsızlık çok sık görülmesine rağmen sessiz bir problem olması nedeni ile genellikle gözden kaçıyor ve zaman içinde önemli sorunlara neden oluyor" dedi.

Çeşitli etkenlere bağlı olarak orta kulak havalanmasını ve drenajını sağlayan östaki borusunun fonksiyonunu kaybettiğini vurgulayan Doç. Dr. Teoman Dal, "En sık nedeni orta kulak iltihabı. Akut orta kulak iltihaplarının hepsinde orta kulakta sıvı toplanmakta ancak bu sıvı tedavi ile zaman içinde kaybolmaktadır. Akut iltihabı takiben yüzde 10 hastada 3 aya varan sürelerde orta kulak sıvı kalabilmektedir. Anne sütü almayan bebeklerde vücut savunma sistemi zayıflığı enfeksiyon ihtimalini artırıyor. Özellikle yatar pozisyonda biberon kullanımı ise sütün östaki kanalına kaçmasına neden olabiliyor. Bu hastalık sadece bebeklerde görülmüyor. Okul öncesi çocukların yaklaşık yüzde 50-70'inde görülebiliyor. Ağrıya neden olmayan bu hastalık, şu belirtileri veriyor: İşitme kaybına bağlı olarak çocukların çağrılara ara ara yanıt vermemesi. Televizyonun sesini çok açarak ya da çok yakından seyretmeleri. Kendi seslerinin kulaklarında yankılandığını söylemeleri. Ddenge bozukluğu. Sakarlık. Kulak enfeksiyonları her zaman çocuklar için bir tehdit oluşturmaktadır" diye konuştu.

"BAHAR AYLARINDA ENFEKSİYONLARA KARŞI UYANIK OLMAK GEREKİR"
Bahar aylarında mevsimsel alerjisi olan çocuklarda alerjik reaksiyonlara bağlı olarak burun ve östaki kanalında şişme oluşmasının birçok sorunu beraberinde getirdiğini ifade eden Dal, "Orta kulağın doğrudan alerjiye karşı reaksiyon vermesi sonucunda vakalarda artış izlenmektedir. Ağaç polenleri ve mantarlara karşı alerjisi olan çocuklarda mart ve nisan ayları, çayır polenlerine alerjisi olanlarda mayıs-temmuz ayları, yabani ot alerjisi olanlarda ise ağustos ayı sonları en riskli dönemler olarak kabul ediliyor. Bu açıdan bahar aylarında enfeksiyonlara karşı daha uyanık olmak gerekiyor. Hastalık genellikle kendiliğinden iyileşiyor ancak fark edilmeyen ve önlem alınmayan vakalarda ciddi sorunlara sebep olabilir. Bu sorunların en önemlisi ise işitme kaybı. Böyle bir kayıp algılamada ve dolayısı ile dil gelişiminde sorunlara neden olurken okul başarısını da etkiliyor. Özellikle 's', 'z' gibi sessiz harflerin algılanamaması konuşma bozukluklarına yol açıyor. Tedavide ilk etapta antibiyotik kullanılıyor. Uzun süren durumlarda tıbbi tedavinin yanı sıra çocuğun bir süre anaokuluna ya da kreşe gönderilmemesi, sigara dumanından korunması, viral ve bakteriyel enfeksiyonlara karşı aşı uygulamaları gibi yöntemler uygulanıyor. Tedaviye cevap vermeyen hastalarda ise özellikle belirgin işitme kayıpları, denge bozukluğu, kulak zarında çökme ya da yapısal değişiklikler veya sinir tipi işitme kayıplar saptanması durumunda cerrahi müdahaleler gerekebilir" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 26 Mart 2006 Pazar 14:58:25
Güncelleme :26 Mart 2006 Pazar 20:39:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?