18
Mayıs
2024
Cumartesi
SAĞLIK

Kulak kiri deyip geçmeyin

Halk arasında “kulak kiri” olarak tanımlanan salgının, kulağı dış etkenlerden koruduğu bildirildi. Dış kulak yolundaki bezlerin ürettiği salgının meydana getirdiği kulak kiri, nemi koruyor, dışardan gelen toz ve kirlerin zara kadar ulaşmasına, mantar oluşmasına engel oluyor.

SSK İstanbul Eğitim Hastanesi Başhekimi ve KBB uzmanı Opt. Dr. Özgür Yiğit, kulakta her zaman belli ölçüde salgı bulunduğunu kaydeden Yiğit, “İnsanlar bundan rahatsız olmamalı. Normalde o salgı orada birikmez ve biz farketmeden kulak kendisi dışarı artar” dedi.

İnsanların buna kulak kiri deyip geçmemesi gerektiğine işaret eden Opt. Dr. Yiğit, “Kulak kiri yararlıdır. Hem bulunduğu ortamı nemli tutuyor, hem de dışardan gelen toz ve kirlerin zara kadar ulaşmasına, mantar oluşmasına engel oluyor” diye konuştu.

“PAMUKLU ÇÖP KULLANMAYIN”

Kirin içerde çok fazla birikmemesi halinde temizlemeye gerek olmadığını ifade eden Yiğit, kulağın her banyo sonrası normal pamuklu bir bezle, daha çok küçük parmakla temizlenmesi önerisinde bulundu. Onun dışında kibrit ya da pamuklu çöp kullanılmamasını isteyen Opt. Dr. Özgür Yiğit, şöyle dedi:

“Hele hele, bunları kulağın iyice içine sokup karıştırmak çok zararlı. Çünkü dış kulak yolu çok kolay zedelenen bir cilde sahiptir. Altında kemik ve kıkırdak olduğu için çok çabuk zedelenir ve dış kulakta iltihaplanmaya neden olabilir. Belki bu tür şeylerle sadece kulağın en dış kısmı temizlenebilir. Ama onun dışında hiç kullanmamak gerekir.”

sağlık.net
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2004 Pazartesi 15:45:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
sönmez çağlayan IP: 88.224.190.xxx Tarih : 22.09.2009 14:03:47

üç yl evvl sağ kulaktan ameliyat oldum 8 ay kadar işitmem çok iyiydi taki havuza girene kadar sonra işitmem azaldı dr a gittim kulak zarın tekrar delik dediler şimdi üç ay evvel şişli etfalde sağ kulakta küçük bir delik var yama yapacaz dediler yama yaptm tutmadı şimdi kulağmda aşırı çınlama var ve sürek li çınlıyor tekrar ameliyat tavsiye edermisiniz bu konuda çok sıkıntılıym yaşım 41 sol kulagm sağdan daha az işitiyor hem bademcik hem kulak zarı ameliyatı birtelik yaptırmak mümkünmü teşkkürler