19
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

Küresel salgın KOAH'ı ihmal etmeyin

Dünyada en çok öldüren ve hızla ilerleyen hastalıkların başında gelen Kronik Obstüktif Akciğer Hastalığı’nın (KOAH) tedavisi için erken teşhisin büyük önem taşıdığı bildirildi.

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü’nde 17 Kasım Dünya KOAH Günü münasebetiyle hekimlere yönelik düzenlenen panelde konuşan Uludağ Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Toraks Derneği Bursa Şubesi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karadağ, KOAH’lı her 10 hastadan 9’unun kendisinde hastalık olduğunu bilmediğine dikkat çekti. Karadağ, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaygın bir şekilde görülen hava yollarını tıkayıp, soluk alıp vermeyi güçleştiren bir akciğer hastalığı olan KOAH’la ilgili toplumdan önce hekimlerin bilgilendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Bir çok doktor KOAH ’lı bir hastaya, kronik bronşit, amfizom, astım veya hava yolu obstrüksiyonu teşhisi koyuyor. Bunun da en büyük sebebi bırakın sağlık ocaklarını bir çok büyük hastanede bile Koah teşhisinde kullanılan spirometri cihazının olmaması" dedi.

Karadağ, KOAH’ın tedavisi mümkün olan bir hastalık olduğunu ancak hastalıkla ilgili yeterli bilinç oluşturulmadığından dolayı önlem alınmadığı için ölümcül sonuçlara neden olduğunu belirtti.

KOAH’ın solunum yollarında daralmaya bağlı olarak, havanın akciğerden çıkmasını önleyerek kendini gösterdiğini ifade eden Karadağ, "Hastalığın en büyük sebebi sigaradır. Sigara içenlerin 3’te birinde KOAH görülmektedir. Bunun yanı sıra tozlu ve dumanlı ortamlarda yapılan meslekler ile kalıtımsal sebepler de hastalığa yol açmaktadır. Ayrıca ısıtma ve yemek pişirme amacıyla odun sobaları ile tezek yakılan yerler KOAH’ın gelişimini artırıyor" diye konuştu.
Hastalığın daha çok 40 yaş üstü yetişkinlerde uzun süreli öksürük, balgam ve nefes darlığı belirtileri ile ortaya çıktığını anlatan Karadağ, hastalığın erken teşhis edilmesinin tedaviyi kolaylaştırdığını dile getirdi.

Türkiye’de 5 milyon civarında KOAH hastasının bulunduğunu ve dünyada ise her yıl 2.7 milyon kişinin bu hastalıktan dolayı öldüğünün altını çizen Karadağ, "KOAH dünyada en hızla artan ölümcül 4. hastalık. 2010 yılında en ölümcül 3., 2050 yılında ise 2. hastalık olması bekleniyor. Dünya Sağlık Örgütü, KOAH hastalığını küresel bir salgın olarak nitelendiriyor. Türkiye’de ise hekimlerin bile bilinçsiz olduğu KOAH hastalığı konusunda bilinç oluşturabilmek için Toraks Derneği olarak bu hafta kapsamında çeşitli etkinlikler düzenledik. Tayyare Kültür Merkezi’nde açtığımız solunum testi alanında 40 yaş üstü yetişkinlere ücretsiz test yapacağız. Hafta çerçevesinde vatandaşlara da açık olan bir panelle halkımızı bilgilendireceğiz" şeklinde konuştu.

Panelde, Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Osman Ayyıldız, ’Birinci Basamak Hekimlerin KOAH’a Yaklaşımı’, Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Murat Ünal, ’Dünya KOAH Gününün Önemi’ ve Uludağ Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Esra Uzunaslan da ’KOAH Kliniğe ve Tedavi’ konularında birer konuşma yaptı.

bursa
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2004 Çarşamba 15:06:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?