18
Mayıs
2024
Cumartesi
SAĞLIK

Kuş gribi raporu cuma açıklanıyor

Avrupa Biirliğ (AB) Komisyonu, Romanya'dan kuş gribinin tespit edilmesi için gönderilen örneklerde virüse rastlanmadığını duyurdu. Türkiye'den gönderilen örneklere ilişkin rapor ise cuma günü açıklanacak.

AB Komisyonu'nun Sağlık ve Tüketicilerin Korunmasından Sorumlu Üyesi Markos Kipriyanu, Romanya'dan gelen örneklerin tahlilinin negatif çıktığını belirterek, ''şu an için Romanya'da kuş gribi virüsü yok'' dedi.

AB Komisyonu, testlerin negatif sonuç vermesi nedeniyle Romanya'ya ithalat yasağı uygulanmayacağını duyurdu. Komisyon sözcüleri, 'yapılan bütün laboratuvar incelemelerinin, bugünkü durumda, Romanya'da kuş gribi virüsü
bulunmadığını gösterdiğini' belirtti.

Türkiye için ithal yasağı uzatılabilir

AB Komisyonu, Türkiye'de kuş gribi virüsü konusuna ilişkin laboratuvar sonuçlarının cuma günü açıklanacağını duyurdu.

Komisyon sözcüleri, Türkiye'den beklenen numunelerin ancak bugün ulaştığını ve incelenmek üzere İngiltere'deki laboratuvara gönderildiğini açıkladı.

Sözcüler, numunelerin ulaşmasındaki gecikmenin Türkiye'deki gümrük sorunlarından kaynaklandığını ifade etti.

AB Komisyonu, Hayvan Sağlığı Komitesi'nde Türkiye'ye uygulanan ithal yasağının 2006 nisanına kadar uzatılmasını önereceğini kaydetti.

Komisyon gelişmelere göre her ay durum değerlendirmesi yapabileceklerini ve olumlu gelişme halinde kısıtlamayı bölgeselleştirebileceklerini de duyurdu.

Almanya önlem aldı

Artan kuş gribi paniği üzerine Almanya önlemlerini sıklaştırdı. Almanya, Türkiye ve Asya ülkelerinden gelen yolcuları havaalanlarında sıkı aramadan geçirmeye başladı.

Münih Havaalanı'na 'dikkat kuş gribi' ve 'bulaşıcı hayvan hastalıklarını AB'ye sokmayın' uyarıları asıldı. Türkiye'den gelen yolcular aramadan geçirildi. Bazı yolcuların bagajlarından çıkan yiyeceklere el konuldu.

Federal Çevre Bakanlığı ile eyaletlerin çevre bakanlıkları da kuş gribini masaya yatırdı. Toplantıda, Türkiye ve Romanya'da ortaya çıkan kuş gribi vakalarının Almanya için oluşturduğu riskler ve alınacak önlemlerin görüşüldü.

Toplantıya katılan uzmanlar, bu ülkelerde görülen vakalardaki kuş gribi virüsünün insan sağlığını tehdit edip etmediğini araştırdıklarını açıkladı.

Federal Çevre Bakanı Jürgen Trittin, panik ortamı yaratılması için bir neden bulunmadığını, olası en kötü vakalara karşı bile hazırlıklı olduklarını söyledi.

Tayland'dan AB'ye yardım önerisi

AB'den sonra Ukrayna, Romanya, Gürcistan ve Azerbaycan da Türkiye'den kümes ithalatını durdurdu.

Kuş gribi nedeniyle kümes hayvancılığı sektörü büyük bir darbe gören Tayland, hastalığın AB sınırlarında tehdit oluşturması üzerine birliğe yardım teklifinde bulundu.

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Tayland Başbakanı Thaksin Şinawatra ile düzenlediği basın toplantısında, Tayland'ın bu alanda uzmanlığı bulunduğunu söyledi ve yardım teklifinden dolayı teşekkür etti.

Kuş gribi, kümes hayvanı ihracında en büyük dördüncü ülke olan Tayland'da 2003 yılında görülmüştü.

Sırbistan-Karadağ'da avlanma yasağı

Sırbistan-Karadağ, kuş gribi salgınını önlemek için avlanma yasağı getirdi. Tarım bakanlığı özellikle Rusya olmak üzere kuzeyden gelen 12 tür göçmen kuşun avlanmasını yasakladı.
AJANSLAR
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2005 Çarşamba 15:43:06
Güncelleme :12 Ekim 2005 Çarşamba 16:30:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?