19
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

Kuş gribi virüsü belirlenen insan sayısı 18'e çıktı

Türkiye`de kuş gribi belirlenen insan sayısı, Van`da ölen Hülya Koçyiğit ve iki başka hastadan alınan örneklerin de pozitif çıkmasıyla 18`e yükseldi.

Sağlık Bakanlığı Kuş Gribi Koordinasyon Merkezi`nden yapılan açıklamada, Van`da kuş gribi tedavisi görürken geçen hafta ölen ancak önceki testleri negatif çıkan Hülya Koçyiğit`e yapılan otopsi sonucunda alınan akciğer dokusunda H5N1 virüsü belirlendiği bildirildi.

Yapılan açıklamada, Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı`nda Hülya Koçyiğit`inki dahil olmak üzere en son incelenen 188 numuneden üçünde virüse rastlandığı bildirildi.

Koçyiğit kardeşlerin tedavi gördüğü Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıklarıı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Faik Öner, Hülya Koçyiğit`in ilk tahlilde negatif çıkan numunelerinin boğazdan alındığını ve bunun her zaman doğru sonuçlar vermediğini söyledi.

Anadolu Ajansı`na bir açıklama yapan Öner, ``Akciğerlerden alınan dokular daha doğru sonuç verir, hastamızda kuş gribinin pozitif çıkması beklediğimiz bir durumdu. Çünkü hastanın sağlık durumu, belirtileri ve ölümü bu ihtimallerimizi yükseltti, ilk sonuçlar negatifti, ama bugün Sağlık Bakanlığı`nın yaptığı açıklamada sonuçlar pozitif çıktı. Zaten sonuçların negatif çıkması halinde bu durumu açıklayamazdık`` dedi.

DİĞER VAKALAR SİİRT VE ŞANLIURFA`DAN

Pozitif çıkan diğer vakaların Siirt`in Baykan ilçesi ile Şanlıurfa`nın Viranşehir ilçesinde ikamet eden kişiler olduğu, bu kişilerin tavukla temas öyküsü bulunduğu, söz konusu kişilerin sağlık durumunun stabil seyrettiği belirtildi.

Açıklamaya göre ayrıca, Hakkari`nin Yüksekova ilçesinde dört askerin kuş gribi kuşkusuyla hastaneye sevk edildiği haberlerinin de incelendiği ifade edilen açıklamada, bir güvercin ölüsünün bulunduğu ancak bununla yakın temas olmadığı anlaşıldı. Açıklamada, anemi hastası askerlerden birisinin araştırılmak üzere Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahiliye Kliniği`ne yatırıldığı kaydedildi.

Açıklamanın son bölümünde, hastalığın hayvandan insana bulaşan bir hastalık olduğuna işaret edilerek, ``Bu nedenle çocuklar başta olmak üzere tüm vatandaşlarımız yabani kuşlar dahil tüm kanatlı hayvan temasından kaçınmalıdırlar`` uyarısında bulunuldu.

Diğer yandan testlerde pozitif çıkan Ankara`nın Beypazarı ilçesinden iki çocuğunun kuş gribi hastalığının belirtilerini göstermemelerinin virüs hakkında yeni bilgiler edinilmesini sağlayabileceği belirtiliyor.

Türkiye`yi ziyaret eden Dünya Sağlık Örgütü (WHO) heyeti başkanı Dr. Guenael Rodier, ``Bu çok ilginç bir vaka. Hala hiçbir belirti göstermediler ama yine de testlerde pozitif çıktılar`` dedi.

aa
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2006 Perşembe 16:53:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?