18
Mayıs
2024
Cumartesi
SAĞLIK

Kuş gribinde karantina bitiyor

Balıkesir'in Manyas ilçesine bağlı Kızıska köyünde 20 gün önce başgösterdiği açıklanan kuş gribi hastalığı için uygulanan karantinada bugün son gün.

21 günlük karantina süresi, bugünün sonunda dolmuş olacak.

Balıkesir Vali Vekili Halil Yavuz Kaya, bir üreticinin yaklaşık 2 bin hindisinin bir gecede telef olması üzerine, içinde beldenin de yer aldığı 3 kilometre çaplı alanda kanatlı hayvan giriş ve çıkışını yasaklamıştı.

7 kilometre çaplı alanda da, giriş-çıkışlar kontrollü yapılmaya başlanmıştı.

Bu süreçte, bu alanlarda bulunan 8 bin 500'ün üzerinde kanatlı hayvan toplanarak, itlaf edildi.

Kızıska'nın çevresinde bulunan Manyas Kuş Cenneti bölgesindeki 28 köy de tek tek tarandı.

Türkiye'deki kuş gribi virüsünün hayvandan insana geçebilen H5N1 türü olduğunun belirlenmesinden sonra, önlemler arttırıldı ve tüm sulak alanlarda denetimler arttı.

Türkiye’nin tamamında tüm kanatlı yaban hayvanlarının avlanması yasaklandı.

Avrupa Komisyonu tarafından gönderilen 2 kişilik bir uzman heyeti de, geçen hafta, Kızıska ve Manyas’ta incelemelerde bulundu.

İncelemeler sırasında tavuk eti tüketen uzmanlar, Türkiye’nin gerekli tüm önlemleri aldığını kamuoyuna duyurdu.

Gerek hükümetin, gerekse Avrupalı uzmanların üst üste gelen açıklamalarından sonra, yüzde 10’lara kadar düşen beyaz et tüketimi geçen hafta yeniden tırmanışa geçti. Ancak, üreticilere göre, fiatların yarı yarıya düşmesine karşın, beyaz et tüketimi, eskiye oranla, ancak yüzde 50’lere ulaşabildi.

Üreticiler, bugün süresi dolması beklenen karantinanın kaldırılmasıyla birlikte, beyaz et tüketiminin de yeniden normale dönmesi umudunda.

Hükümet, kuş gribi nedeniyle ağır bir darbe alan beyaz et üreticilerinin bazı ödemelerine kolaylık sağlayan düzenlemeler yaptı.

Tavukçuluk sektörü, yan sanayi dallarıyla birlikte, Türkiye’de yaklaşık 2 milyon kişiyi istihdam ediyor. Sektörün ekonomik kapasitesi, yaklaşık 2 buçuk milyar dolar.


BBC Türkçe
Yayın Tarihi : 28 Ekim 2005 Cuma 06:41:04
Güncelleme :29 Ekim 2005 Cumartesi 07:00:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?