17
Mayıs
2024
Cuma
SAĞLIK

Lenf bezi kanserinde yeni umut: Radyoimmünterapi

Kanser tedavisinde yepyeni bir yaklaşım olan radyoimmünterapi Türkiye’de Acıbadem Hastanesi Kozyatağı’nda uygulandı.

Son 10 yılda giderek artan bir hızla kanser tedavisinde yepyeni yaklaşımlar geliştiriliyor. Bu yöntemlerden biri de moleküler hedefli ve kanserin büyümesini, yayılmasını engelleyen "radyoimmünterapi" adlı tedavi.  Avrupa ve Amerika’da iki senedir gündemde olan bu tedavi Türkiye’de Acıbadem Hastanesi Kozyatağı’nda bir hastaya uygulandı. Acıbadem Hastanesi Kozyatağı Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Siret Ratip radyoimmünterapinin, sağlıklı hücrelere zarar vermeden tümörü yok etmeye yönelik bir tedavi olduğu için 21. yüzyılın kanser tedavi metodu adaylarından biri olduğunu söyledi. Ratip, bugün için sadece Hoçkin dışı lenfomalarda kullanılan bu yöntemin, gelecekte diğer kanser türlerinde de kullanılabileceğinin altını çizdi. 

Geleneksel tedavi yöntemleri

Radyoimmünterapinin, Hoçkin dışı lenfomalar grubu içerisinde uygun moleküler hedefi taşıyan onlarca çeşit lenf bezi tümörünün tedavisinde kullanılabildiğini ifade eden Ratip , bu tedavinin hastaya getirdiği avantajları görmek için öncelikle rutin olarak uygulanan tedavileri bilmek gerektiğinin belirtti. Ratip, şöyle devam etti:

 "Bu tür hastalarda sıklıkla kullanılan yöntem yüksek doz kemoterapidir. Buna rağmen tedaviye yanıtsız olan hasta grupları fazladır. Son zamanlarda bu kanser türünün tedavisi için yeni bir yöntem uygulanmaya başladı. Bu tedavide lenf bezi tümörlerinde bulunan bazı moleküller hedef alınmıştır. İmmün tedavi adı verilen bu metot moleküler tedavi yöntemlerinin başlangıçlarından biridir. Lenf bezi tümörlerinin bir kısmı üzerinde CD20 dediğimiz bir yapı bulunmaktadır. Immün tedavi damardan hastaya verilen bu CD 20 adlı yapıya veya diğer spesifik yapılara verilen bir antikordan oluşur. Hedef bu CD20’ye hekim tarafından gönderilen antikorun gidip yapışması ve onu yok etmesidir. Ancak bu yöntemin çok önemli bir dezavantajı var. CD 20 sadece tümörün değil sağlıklı hücrelerin de üzerinde bulunuyor. Bu nedenle gönderilen immün tedavi hem tümördeki hem de sağlıklı hücrelerdeki CD20’yi yok ediyor. Bu durumun bağışıklık sistemini geçici olarak zarara uğratması ve yaratabileceği alerjik etkiler gibi bir dezavantajı olsa da ilaç genellikle hasta tarafından iyi tolere ediliyor. Radyoimmünterapi ise gelinen noktayı bir ileri kademeye çıkarma özelliği ile dikkat çekiyor."

Radyoimmünterapi farkı

Bu yeni tedavi yönteminde immün tedaviye iliştirilmiş küçük radyoaktif izotoplar kullanılıyor. Doç. Dr. Siret Ratip "Anti CD 20’ye iliştirilmiş Yttrium - 90 radyokatif maddesi tümörün üzerindeki CD20’ye yapışma gerçekleşince beraberinde radyoaktif madde olduğu için o hücrenin çevresine çok minik bir radyoterapi yapıyor ve bu da sağlıklı dokulara klasik radyoterapiler gibi zarar vermiyor. Sadece tümöre verilen bir radyoterapi yöntemi olması tedavinin en önemli özelliğini oluşturuyor."

Acıbadem Hastanesi Kozyatağı’nda ilk uygulama

Radyoimmün terapi dünyada bile çok yeni bir uygulama. Türkiye’de bu uygulama Acıbadem Hastanesi Kozyatağı’nda gerçekleştirilmiş. Doç. Dr. Ratip tedaviye yanıt vermeyen bir lenf bezi hastasına yapılan uygulamayla ilgili şu bilgileri veriyor: "Tedavide ilaç tek doz verilir ve tedavi biter. Ondan sonra yaklaşık 1,5 - 2 aylık bir bekleme devresine geçilir. Bizde şu anda hastamız için bir bekleme devresindeyiz. Ancak yapılan çalışmalar bu tür tümörlerde yüzde 80’e varan başarı şansı olabileceğini ortaya koyuyor.
Burada önemli olan moleküler düzeyde olan yöntemin Türkiye’de uygulanmaya başlanmış olmasıdır."

Kenthaber
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2004 Salı 15:58:28
Güncelleme :22 Aralık 2004 Çarşamba 15:07:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?