20
Mayıs
2024
Pazertesi
SAĞLIK

Lösemi ilacı MS'e umut oldu

Lösemi için geliştirilen ilacın, MS hastalığının etkilerini tedavide işe yaradığı görüldü. İlaç, beyin fonksiyonlarının yerine gelmesini sağladı

LONDRA - Cambridge Üniversitesi’nden araştırmacılar, lösemi tedavisi için geliştirilmiş bir ilacın, MS (Multipl Skleroz) hastalığının beyinde yol açtığı hasarı düzeltebileceğini fark ettiklerini açıkladı. Araştırmacılar, tıp dergisi New England Journal of Medicine’da yer alan makalelerinde, Alemtuzumab adlı ilacın, hastalığın ilk aşamasında bazı hastalarda kaybedilen beyin fonksiyonlarını yeniden kazandırdığını açıkladı. Araştırmacılar bunun, hastalığı durdurma ve yıkıcı etkilerini geri çevirme potansiyeli taşıyan ilk MS ilacı olduğunu vurguladı. Bununla birlikte, çalışma henüz başlangıç aşamasında ve ilacın çok ciddi yan etkilerinin bulunma ihtimali de var.

334 MS hastasıyla çalışıldı

Alemtuzumab monoklonal antikor olarak bilinen türde bir ilaç ve 1970’lerde Cambridge’de geliştirildi. Uzun bir süredir de bağışıklık sistemindeki kanserli beyaz hücreleri öldürme yöntemiyle, lösemi tedavisinde kullanılıyor. Üç yıl süren son çalışma, ‘tekrarlayan ve düzelen tip’ (Relapsing-Remitting) MS’li 334 hastayı kapsıyor. Alemtuzumab’ın henüz tedavi altına alınmamış bu hastalarda, nöbetleri, interferon beta tedavisiyle sağlanan sonuca kıyasla, yüzde 74 oranında azalttığı kaydedildi. Alemtuzumab’ın ayrıca, interferon beta’ya kıyasla, sürekli yorgunluk ve bedensel işlevleri yerine getirememe riskini de yüzde 71 oranında azalttığı gözlendi.

Radikal
Yayın Tarihi : 24 Ekim 2008 Cuma 17:32:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?