28
Mayıs
2024
Salı
SAĞLIK

Meme kanserinde kan testi

İngiliz bilim adamları, meme kanserini şu anda kullanılan testlerden daha erken aşamada teşhis edebilen bir kan testi geliştirdi. İlk denemelerin bugün yayımlanan sonuçları, bu yönetmin aynı zamanda prostat ve yumurtalık kanserlerinde hastalığın sessiz safhasında, yani hastalığa yakalanan kişinin normal görünüp kendini iyi hissetiği aşamada bile teşhis edebildiğini gösterdi.

Meme kanseri en yaygın kanser türlerinden biri. Tüm dünyada her yıl 1.1 milyon yeni meme kanseri vakası görülüyor ve her yıl ortalama 400 bin kadın meme kanseri nedeniyle hayatını kaybediyor.

Üç farklı test

Meme kanserinde günümüzde uygulanan teşhis, meme muayenesi, mamografi ve ultrason ile görüntü elde etmek ve biyopsi olmak üzere üç farklı testle gerçekleştiriliyor.

Pek yaygın olmasa da, sayıları hızla artış gösteren genç kadınlarda kanser vakalarında, mamografinin yeteri dercede hassas olmaması nedeniyle daha etkili bir teşhis yöntemine acilen gereksinim duyuluyor.

Erken teşhis, etkili tedavi

Kan testleri hastalığı teşhis etmenin yanı sıra öldürücü meme kanseri ile iyi huylu meme kanserini de birbirinden ayırabiliyor ve bu sayede uygun tedavi şeklinin uygulanmasını sağlıyor.

Kanser ne kadar erken teşhis edilirse tedavisi de o kadar etkili oluyor.

CNN Türk
Yayın Tarihi : 6 Ağustos 2006 Pazar 16:20:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?