22
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Mezardaki oğuldan torunu olacak

2002 yılında Gazze’de keskin nişancı ateşiyle ölen İsrailli asker Keivin Cohen’in (20) annesine, oğlunun spermleri aracılığıyla torun sahibi olması için izin çıktı. Cohen ailesi şimdi ölümünden hemen sonra oğullarından alınan spermlerden hamile kalacak gönüllü anne sayesinde torun sahibi olacak.

İsrail’deki bir mahkeme 2002 yılında keskin nişancı ateşinde ölen asker oğlundan torun sahibi olmak isteyen Rachel Cohen’e yeşil ışık yaktı. Şimdi Cohen, öldükten sonra oğlundan alınan spermlerle hamile kalacak gönüllü bir anne adayı sayesinde torun sevgisini tadacak.

İsrail ordusunda asker olan Rachel Cohen’in oğlu Keivin, 2002 yılında Filistin’in kontrolündeki Gazze’de keskin nişancıların açtığı ateş sonucunda hayatını kaybetti. Ölüm, hem evlenip çocuk sahibi olmak isteyen Keivin’i hem de Cohen ailesini hazırlıksız yakaladı. Torun sahibi olma fikrine oğlunun esin kaynağı olduğunu söyleyen Rachel Cohen, "Ölüm haberini aldıktan bir saat sonra fotoğrafını alıp onunla konuşmaya başladım. Ona, ’hani istediğin çocuklar nerede kaldı’ diye sordum. Bana, ’Anne geç değil. Hálá benim için yapabileceğin birşey var’ dediğini duydum. Sonra ’Senden sperm aldırmamı istiyorsun değil mi’ dedim ve beni ziyarete gelen subaylardan spermlerinin alınmasını istedim" diye anlatıyor.

TÜP BEBEK YÖNTEMİ

O zamandan bu yana dondurulmuş spermler sayesinde torun sahibi olmak için hukuk mücadelesi veren Rachel Cohen’e bu kampanyasında New Family isimli sivil toplum örgütü de destek verdi. Bekar olan oğlunun arzusunu yerine getirmeye çalıştığını söyleyen Cohen, "Ne zaman mezarını ziyarete gitsem, mezartaşını okşasam, kendime bir torunun sıcaklığını kucağımda hissetmenin ne kadar harika bir duygu olacağını söylüyordum. Keivin için çocuk sahibi olmak hayatının gayesiydi" dedi. Hukuk mücadelesi devam ederken, Cohen ailesi bir yandan da oğullarının çocuğunu dünyaya getirmeyi kabul edecek, aynı zamanda aileye uygun olan gönüllü bir anne aramaya başladı. Uygun anne adayını bulmak tam bir buçuk yıllarını aldı.

Bebek annenin olacak onlar torun sevecek

Cohen ailesinin hukuk mücadelesine destek veren New Family adlı kuruluştan Irit Rosenblum’in verdiği bilgiye göre Keivin spermiyle bebek doğuracak olan anne adayı ile Cohenler arasında bir anlaşma yapıldı. Cohen çiftinin doğumdan sonra tek sorumluluğu, büyükebeveynlik görevini yerine getirmek olacak.

Mahkemenin dört yıllık bir hukuk savaşından sonra Cohenlere yeşil ışık yakmasının ardından anne adayı, hiç tanımadığı Keivin’in dondurulmuş spermleri aracılığıyla gerçekleştirilecek yapay döllenmeyle hamile kalacak.

Bilgi notu

Ölümden sonra spermler 48 saate kadar canlı kalabiliyor. Bu sürede spermlerin toplanması, dondurulup gerektiğinde yumurta döllenmesinde kullanılması mümkün.

aa
Yayın Tarihi : 19 Ocak 2007 Cuma 09:42:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?