15
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Moskova'daki kuş gribi ölümcül

Rusya'nın başkenti Moskova'nın iki banliyösünde ölü bulunan kümes hayvanlarında kuş gribinin ölümcül tipi H5N1 virüsü tespit edildi.

Tarım gözetim ajansı Rosselkhoznadzor sözcüsü Alexei Alexeyenko, Associated Press'e yaptığı açıklamada, Moskova'nın batısındaki Odintsovo ve güneyindeki Domodedovo'da bu hafta ölen kümes hayvanlarından alınan örnekler üzerinde yapılan testlerde virüsün saptandığını söyledi.

Sözcü, dün 44 kümes hayvanının öldüğü bildirilen başkentin bir diğer banliyösü Podolsk'dan alınan örneklerin test sonuçlarının beklendiğini belirtti.

Ajansın veterinerlik yetkilisi Nikolay Vlasov, önceki gün Odintsovo ve Domodedovo'da toplam iki düzine kümes hayvanının öldüğünü belirtmiş ve yetkililerin her ihtimale karşı önlem aldığını kaydetmişti.

Rusya'da ilk kuş gribi vakası 2005'te Sibirya bölgesinde görülmüştü.

Endonezya'da geçtiğimiz hafta bir kişi kuş gribinden öldü. Güney Kore'de ise 240 bin kümes hayvanı itlafı edildi. Mısır'da kuş gribi virüsü kaptıkları şüphesiyle altı kişi ağır durumda hastaneye kaldırıldı, ancak virüse rastlanmadı.

BM: "Kümes hayvanları ticareti artışın nedeni"

Birleşmiş Milletler, geçen yıl göçmen kuşların yaydığı kuş gribinde bu yılki artışın ilk nedeninin kümes hayvanları ticareti olduğunu bildirdi.

BM'nin kuş gribiyle mücadele koordinatörü David Nabarro, geçtiğimiz hafta düzenlediği basın toplantısında, göçmen kuşların kuş gribi virüsünü Moğolistan'dan Çin'e ve Güney Kore'ye taşıdığını, ancak bu mevsimde kuş gribinin yayılmasının büyük oranda kümes hayvanları ticareti yüzünden olduğunu söyledi.

Nabarro, ticaretin yanı sıra kuş tüylerine temas ve hastalıklı kuşların kullandığı suyun da enfeksiyon nedeni olabileceğini belirtti.

Kuş gribinin geçen yıldan bu yana Endonezya, Vietnam, Güney Kore, Tayland, Çin, Japonya, Mısır, Nijerya, Macaristan, İngiltere ve Türkiye'de görüldüğünü hatırlatan Nabarro, kasımdan hazirana kadar olan sürede daha çok salgının baş göstermesinin mümkün olduğunu ifade etti.

Dünya Sağlık Örgütü rakamlarına göre, kuş gribinin patlak verdiği 2003'ten bu yana 166 kişi öldü.

Türkiye'de 4 kişi ölmüştü

Türkiye'de kuş gribi nedeniyle dört kişi hayatını kaybetmişti.

Dünyada yüzlerce kişinin ölümüne yol açan kuş gribi, Türkiye'de ilk olarak 2005 yılının ekim ayında Balıkesir'in Manyas ilçesine bağlı Kızıksa beldesinde bir hindi çiftliğinde ortaya çıkmıştı.

Bölgede 21 gün süren karantinanın ardından Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, kuş gribinin tamamen bittiğini açıklamış, ancak 2006'nın ilk günlerinde gelen ölüm haberleriyle kuş gribi tekrar Türkiye'nin gündemine oturmuştu. Hastalıktan bugüne kadar Türkiye'de dört kişi yaşamını yitirdi.

İlk olarak, Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinden Van'a sevkedilen ve ölü tavuklarla temasta bulundukları belirlenen üç kardeş tedavi gördükleri YYÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nde arka arkaya hayatlarını kaybetti.

Bu ölümlerin ardından 15 Ocak 2006'da Van Yüzüncü Yıl Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi gören Fatma Özcan da yaşamını yitirdi.

Bu son ölümle Türkiye'de kuş gribinden ölenlerin sayısı dörde yükseldi. Ölen kişiler ve yaşları ise şöyle:

1 Ocak: Muhammet Ali Koçyiğit (14)
5 Ocak: Fatma Koçyiğit (15)
6 Ocak: Hülya Koçyiğit (11)
15 Ocak: Fatma Özcan (12)
aa
Yayın Tarihi : 18 Şubat 2007 Pazar 09:42:03
Güncelleme :18 Şubat 2007 Pazar 09:48:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?