31
Mayıs
2024
Cuma
SAĞLIK

Nakli için bekleyene müjde


Sağlık Bakanlığı'nın geçtiğimiz mayıs ayında akciğer nakli ile ilgili yaptığı yasal düzenlemenin ardından hastaneler hazırlık yapıyor. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, akciğer nakli yapılması için Süreyyapaşa ve Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastaneleri'ne gerekli cihazları aldı. Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nin 8 doktoru Viyana Üniversitesi Akciğer Nakil Merkezi'nde eğitime gönderildi. Hastanede gelecek ay akciğer nakli yapılması hedefleniyor. 



'3 NAKİL BAŞARISIZDI'
Türkiye'de bugüne kadar yapılan 3 akciğer naklinin başarısız olduğunu anlatan Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları Hastanesi Başhekim Yardımcısı Erdal Okur, "Yeni yasal düzenlemenin ardından çok kısa bir sürede hastanemizin tıbbi donanımını tamamladık" dedi. "Sağlık Bakanlığı ile geçtiğimiz yıl diyaloğumuz devam ederken önce ben Amerika'daki Washington Üniversitesi St.Louis Hastanesi'nde ardından Op. Dr. Erdal Taşçı, Dr. Gül Dabak, Dr. Nalan Adıgüzel ve patoloğumuz Doç. Dr. Ferda Almay Viyana Üniversitesi Akciğer Nakil Merkezi'nde eğitim aldı. Şu an bekleme listemizde 6 hasta bulunuyor" diyen Okur, "Önümüzdeki ay uygun bir verici bulunduğunda hastanemizde akciğer nakillerini başlatmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu. Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi de yıl sonuna kadar Sağlık Bakanlığı'ndan akciğer nakli için onay alıp 2009'da uygulamaya geçmeyi hedefliyor.

BELÇİKA'DA EĞİTİM
Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Sedat Altın, Türkiye'de yılda 400-500 kişinin nakil ile sağlıklarına kavuşabileceğine dikkat çekiyor. Akciğer nakli konusunda kendisinin ve ekibindeki 4 doktorun Belçika'daki Leuven Üniversitesi'nde eğitim aldıklarını belirten Altın, "Türkiye genelindeki göğüs hastalıkları uzmanlarını sempozyumlarla bilgilendirmeyi istiyoruz. Böylelikle doktorlar ilaç tedavisine olumlu yanıt vermeyen hastalarını kısa sürede akciğer nakline yönlendirerek sağlıklarına hızla kavuşmalarını destekleyebilecek. Fibrozis, kistik fibrosiz, KOAH ve Türkiye'de tedavi edilemeyen silikozis hastaları akciğer nakli ile sağlıklarına kavuşacak" diye konuştu.

Sabah
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2008 Çarşamba 16:42:32
Güncelleme :9 Temmuz 2008 Çarşamba 17:01:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?