23
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

Nasıl süper insan olunur?

Tanınmış Türk doktorlar, ’yeni süper insan’ı anlattı. Daha uzun ve sağlıklı bir ömür için sigarayı bırakın, haftada bir kez seks, beş kez spor yapın ve tıptaki başdöndürücü gelişmeleri bekleyin.

Tıptaki gelişmeler ve her gün ortaya çıkan yeni araştırma sonuçlarıyla ’süper insan’a doğru bir adım daha yaklaşılıyor. Ritz Carlton Oteli’nde düzenlenen ve dünyaca tanınmış doktorların katıldığı ’Yeni Süper İnsan’ toplantısında tıptaki gelişmelerin yanı sıra, halkın uygulayabileceği pratik öneriler de sunuldu.

Toplantının yapıldığı salon 800 kişilik olmasına karşın bine yakın vatandaş katıldı ve sadece yüzlerini televizyondan görebildikleri doktorlardan öneri almak için yarıştı.
New York Presbyterian Hastanesi doktorları Doç. Dr. Özgen Doğan, Doç. Dr. Mehmet Öz, Doç. Dr. Selim M. Acarsoy ve Türkiye Obezite Araştırma Derneği Başkanı Dr. Hasan İnsel’in yaptığı sunumlar, büyük ilgi gördü. Sağlıklı yaşam, hastalıkları önleyici hekimlik ve organ nakli gibi konuların ele alındığı toplantıda öne çıkan bazı konular şöyleydi:


Kadınlar dikkat!
Kalp-damar hastalıklarında ölüm oranı son 30 senede yüzde 40 oranında azaldı. Bu iyileşme koruyucu kardiyoloji ve yaşam biçimi sayesinde elde edildi. Ancak hâlâ kalp sorunu en ciddi ölüm nedeni. Kadınlar arasında ölüm nedeni sıralamasında bilindiğinin aksine meme kanseri değil, kalp hastalığı önde geliyor.


Tedavi savsaklanmamalı
Ani kalp ölümlerinin çoğu stent koyulmayan, baypas yapılmayan küçük darlıklara bağlı ortaya çıkıyor. Çözüm riskleri ortadan kaldırmak.
Yakın gelecekte kalp hastalıklarının tedavisinde göğüs duvarları açılmadan tedavi uygulanacak. Doktorlar artık baypas yapmak istemiyor. Kalpte ilaç kaplı stentler sayesinde büyük başarı sağlandı. Yakın bir gelecekte magnezyum kaplı stentler çıkacak. Damar içinde eriyebilen bu stentler tıpta devrim niteliğinde.


Zebra balığı mucizesi
Zebra balığı genetik yapısı sayesinde bağ dokusunu canlı doku haline getirebiliyor. İnsanda da bu gen olabilir. Bilimin hedeflerinden biri bu geni canlandırmaya çalışmak.


Yapay kalple su kayağı
10 yıl sonra insanlar yapay kalp tercih edecek. Çünkü kalpte verici sorunu yaşanıyor. Yapay kalple nakil sırası beklenmeyecek. Yapay kalp takılıp şu anda su kayağı yapabilen hastalar dahi var. Yapay kalp takılanların yaşama oranı tıp tedavisi görenlere oranla iki kat yükseldi. Kalp ve karaciğer nakliyle aynı maliyette olan yapay kalple insanlar baypas olan hastalara oranla daha uzun yaşıyor. Yapay kalpler günden güne daha iyi yapılacak ve ileride kalp sorunu olanların tercihi haline gelecek.


Sigarayı hemen bırakın
Tütün kullanımı, sağlığın en büyük düşmanı. Günde 3-4 tane sigara içen de, pasif içici olarak sigara dumanına maruz kalan da sağlığını yitirme riski altında kalmış demektir. Sigara, akciğer hastalıklarının oluşmasında en büyük neden olarak yer alıyor. Kansere bağlı gerçekleşen ölümlere bakıldığında ise akciğer kanseri hem kadın hem de erkek hastalarda birinci sırada yer alıyor.


Çocuklarda iltihap nedeni
Tütün ve ürünlerinin kullanımı, kalp ve damar hastalıklarına, kısırlığa, osteoporoza, KOAH’a, erken ve ölü bebek doğumuna, erken ve riskli menopoza, depresyona, erken deri yaşlanmasına ve erken ölüme neden oluyor. Sigara çocuklarda ise astım, zatürree ve ortakulak iltihabının sebebi. Sigara içilmemeli, kullananlar bırakmalı ve tedavi edilmeli.

Radikal
Yayın Tarihi : 29 Haziran 2005 Çarşamba 04:59:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?