19
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

Nasreddin Hocalı beslenme

Sağlık Bakanlığı, ilköğretim öğrencisi ve velileri ile öğretmenlerine “sağlıklı beslenme” konusunda birer mektup gönderdi. Nasrettin Hoca figürleriyle süslenen öğrenci mektuplarında Bakanlık çocuklara, beslenme çantalarında balık ya da köfte bulundurmaları önerisinde bulundu. Bakanlık, yetersiz ve dengesiz beslenmeden kaynaklanan sağlık problemlerinin, ekonomik güçsüzlükten çok bilgi eksikliğinden kaynaklandığını savundu. 

Sağlık Bakanlığı, 6 milyon 600 bin ilköğretim öğrencisi (5’inci sınıfa kadar) ile velisine ve 220 bin öğretmene ayrı ayrı mektup gönderdi. Müsteşarı Necdet Ünüvar imzasıyla gönderilen mektuplarda ilköğretim okullarında beslenme eğitiminin önemi vurgulanırken, ilköğretimde öğrenilen her şeyin ilerleyen zamanda davranışa dönüştüğü bildirildi. 

Bakanlık, öğrencilere gönderdiği mektupları eşeğine ters binmiş Nasrettin Hoca figürleriyle süslerken, hergün ne yemeleri gerektiğini de anlattı. “Sevgili çocuklar büyümek ve gelişmek için yeterli ve dengeli beslenmeliyiz” diyen Bakanlık, çocuklara hergün yemeleri gereken besinlerin vücutta ne işe yaradıklarını da öğretti. 

Bakanlık, çocukların hergün yemeleri gereken besinler ile yapmaları gerekenleri şöyle sıraladı: 

“-Hergün, 2-3 su bardağı süt, ayran yoğurt, 1 kibrit kutusu kadar peynir, çökelek, 2-3 köfte kadar et, tavuk, veya balık, 2 porsiyon sebze, 3 porsiyon meyve, 4-6 dilim ekmek, 1 tabak pirinç, bulgur, makarna, bir kase çorba, 1 tatlı kaşığı kadar pekmez veya bal, marmelat ve zeytin, haftada 3-4 kez 1 tabak kuru baklagil yemeği. 

-Yeterli ve dengeli beslenin, kahvaltı yapmadan güne başlamayın, öğün atlamayın, vücut ağırlığınızı dengede tutun, şeker ve yağ içeriği yüksek besinler yerine besleyici değeri yüksek besinleri tercih edin, beslenme çantanızda, süt veya ayran, peynir, meyve veya taze sıkılmış meyve suyu, ekmek taze sebze, haşlanmış yumurta veya köfte-balık-tavuketi bulundurun. Okul çevresinde kontrolsüz koşullarda üretilen ve açıkta satılan besinleri satın almaktan kaçının. Günde iki kez dişlerinizi fırçalayın. Yemeklerden önce veya sonra ellerinizi yıkamayı unutmayın.” 

YETERSİZ-DENGESİZ BESLENME EMONOMİK GÜÇSÜZLÜKTEN ÇOK BİLGİ EKSİKLİĞİNDEN 

Öğretmenlere de öğrenclerin beslenmesi konusunda uyarılarda bulunan Bakanlık, okul çağının, büyüme ve gelişmenin en hızlı olduğu ve yaşam boyu sürebilecek davranışların büyük ölçüde oluştuğu çok önemli bir dönem olduğuna işaret etti. Bu dönemde çocukların yetersiz ve dengesiz beslenmeleri durumunda, hastalıklara karşı dirençsiz olacakları ifade edilen mektupta, “Bu dönemde çocuklar sık hastalanır, hastalığı ağır seyreder ve devamsızlık nedeni ile okul başarısı düşer. Ülkemizde okul çağı çocuklarımız, yetersiz ve dengesiz beslenmeye bağlı bazı sağlık problemleri ile karşı karşıya kalabilmektedir. Ancak bu durum, ekonomik güçsüzlükten daha çok bilgi eksikliğinden kaynaklanmaktadır” denildi. 

Bakanlığın öğretmenlere bulunduğu bazı öneriler şöyle: 

“-Beslenme saatlerinde bazı öğrencilerin patates kızartması, hazır meyve suyu gibi yiyecekler getirmeleri yerine, 4 besin grubunda yer alan besinlerden uygun olanlarını seçmelerini isteyiniz. Beslenme çantasında sulu yemekleri taşımak zordur. Dengeli bir şekilde hazırlanmış ekmek arası yiyeceklerle de sağlıklı öğünler oluşturulabilir. Aşağıdaki 1’inci grupta bulunan besinlerden seçerek ekmek arasına koymaları istenebilir. Bunun yanında 2’nci gruptaki iyi yıkanmış sebze veya meyveler öğrencilerin vitamin ihtiyacını karşılayacaktır. İçecek olarak ayran ve ya süt iyi bir seçimdir. 

1’inci grup: haşlanmış yumurta, peynir, ızgara köfte, haşlanmış tavuk, haşlanmış et. 

2’nci grup: Mevsimine uygun, iyi yıkanmış, taze sebze ve meyvelerden biri (domates, salatalık, marul, havuç, mandalina, elma,üzüm, kiraz, erik gibi). Bunların yanına imkanlar çerçevesinde fındık, ceviz gibi kuruyemişlerin eklenmesi enerji, protein ve mineral alımınıza destek olur. 

-Öğrencilerinizin boy ve kilo artışlarını takip edin ve değerlendirin. Uzun süreli duraksamalarda bir sağlık kuruluşuna yönlendirin.
-Çabuk yorulan, soluk, konsantrasyonu zayıf , düşük ağırlıklı yada aşırı kilolu öğrencilerinizi de sağlık kuruluşuna yönlendirin.” 

“ÇOÇUĞUNUZU SPORA TEŞVİK EDİN” 

Bakanlık velilere gönderdiği mektupta ise, “Sizce çocuğunuzun her sevdiği besin onun çin yararlı mi” sorusunu yöneltti.
Bakanlık velilere şu önerilerde bulundu: 

“-Çocuğunuzu günde 3 ana 2 ara öğün olarak besleyin. Sabah kahvaltısı çocuğunuzun okul başarısı için önemlidir, kahvaltı yapmadan güne başlatmayın, öğün atlatmayın. İyotlu tuz tüketin, iyotlu tuzunuzu koyu renkli cam şişelerde ağzı kapalı saklayın. Tuzu yemeğe ocaktan indirmeye yakın katın ve yemeği pişirdiğiniz kabın ağzını kapalı tutun. Çocuğunuzun vücut organlarının düzenli çalışması için günde 2-2.5 litre su/sıvı tüketmesini sağlayın. Çocuğunuzun vücut ağırlığındaki değişikliklere dikkat edin. Okul beslenme çantasını evde yapılmış bir tost, yumurta, kek, poğaça, börek vb, taze meyve, ayran, salatalık, domates ve havuç gibi yiyeceklerle hazırlayın. Okul beslenme çantası temizliğine çok dikkat edin. Çocuğunuza el yıkama ve diş fırçalama alışkanlığını kazandırın. Çocuğunuzun hareketli bir yaşam sürmesine dikkat edin. Çocuğunuzu herhangi bir spor dalı ile ilgilenmesi konusunda destekleyin.”
anka
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2006 Pazar 13:05:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?