22
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Neden söylemediniz doktor bey?

Patoğlu çifti, ikinci çocukları dünyaya geleceği için çok mutluydu. Yapılan testlerden sonra doktor, "Hiçbir problem yok, doğurabilirsiniz" dedi. Ancak oğulları Süreyya down sendromlu doğdu. "Süreyya’nın durumunu doktorumuz anlasaydı gebeliğe son verirdik" diyen Patoğlu çifti, doktora ve hastaneye tazminat davası açtı.


TEKSTİL boyama işi yapan 38 yaşındaki İlhami Patoğlu ve ev hanımı Mücella Patoğlu’nun (33) ikinci çocukları olan Süreyya, down sendromlu doğdu. Hamileliğin 10. haftasında yapılan testlerin sonunda sağlıklı olduğu söylenen Süreyya’nın down sendromlu olduğunu ancak doğumdan sonra öğrendiklerini belirten anne Mücella Patoğlu, "Bir sağlık skandalı" dediği doktor hatasını şöyle anlatıyor:

Hem ona hem bize yazık

"Hamile olduğumu öğrenince rutin kontrollerim için evimizin yakınındaki hastaneye gittim. Ayda iki kere Kadın Doğum Uzmanı A.Ç.’ye muayene oluyordum. Bebeğim 2.5 aylık olduğunda, onun sağlıklı olup olmadığını anlamak için doktorum benden ikili test istedi. Kızılay kanalıyla özel bir laboratuvarda testi yaptırdım. Sonucu İngilizce verdiler ve raporu doktorumun bana yorumlayacağını söylediler. Raporu doktora götürdüm. ’Hiçbir sorun yok. Bebeğiniz gayet sağlıklı. İleride gerek duyarsak tekrar test yaptırırsınız’ dedi. İçimiz ferahladı. Bir daha benden test istemedi. Doğduktan ancak 8 gün sonra, başka bir doktor bizi uyarınca kan testi yaptırdık ve bebeğimin down sendromlu olduğunu öğrendik."

Doktorun kafası karışık

Patoğlu çifti, "Süreyya’nın böyle olduğunu doktorumuz anlasaydı biz de gebeliğe son verirdik" diyor. Bunun hesabının verilmesi gerektiğini söyleyen ve hem doktora, hem de hastaneye tazminat davası açtıklarını belirten İlhami Patoğlu, "Hayatı boyunca bakıma muhtaç olacak Süreyya’ya da bize de yazık" diyor.

Patoğlu çifti, yaşadıkları şokun üzerine bir şok da hastane tarafından kendilerine gönderilen bir psikiyatrın söyledikleriyle yaşamışlar. Down sendromlu bir çocuğa sahip olmanın kolay olmadığı gerekçesiyle kendilerine hastanenin sahibi ve başhekimi R.B. tarafından gönderilen psikiyatrın, "Kusura bakmayın, doktor bey şu sıralar nişanlısıyla problemler yaşıyor. Kafası karışık olduğu için bir hata yapmış olabilir" dediğini öne süren İlhami Patoğlu, "Böyle bir gerekçe olamaz. Başhekim ’Ne yapalım gözden kaçmış olabilir. İsterseniz doktoru asın kesin, isterseniz dava açın’ dedi. Önce hatalarını kabul ettiler ama sonra hukuki yola başvurunca bizi suçladılar" diyor öfkeyle. Patoğlu çifti, bir hatanın hayatlarını değiştirdiğini söylüyor.

Bağışıklık sistemi zayıf

ŞİMDİ 2 yaşında olan Süreyya Patoğlu’nun bütün down sendromlular gibi bağışıklık sistemi çok zayıf ve sindirim sistemi zor çalışıyor. Bu yüzden çok sık hastalanıyor. Solunum yollarındaki problem nedeniyle doğduğundan beri antibiyotik kullanıyor ve ayak altından iğne oluyor. Neredeyse ayağının altında iğne batırılacak yer kalmamış. Rahatsızlığının artmadığı dönemlerde keyfine diyecek yok. Etrafa gülücükler saçıyor, anlaşılır anlaşılmaz bir dille ’anne, baba’ diyor. Hatta müzik dinlemeyi ve melodileri mırıldanmayı çok seviyor. Gelişimi diğer çocuklardan daha yavaş ilerliyor. 2 yaşında olmasına rağmen, damak yapısı gelişemediğinden konuşamıyor. Bu yüzden annesinin memesini de bir türlü kabul edemedi. Anne Mücella Patoğlu’nun sabrı sayesinde tam 14 ay anne sütü emebildi. İlk adımlarını daha bir ay önce atmaya başladı. Ancak en fazla birkaç dakika ayakta durabiliyor. Sonra çok yoruluyor. Gelişimini hızlandırmak için annesi onu birkaç aydır rehabilitasyon merkezine götürüyor. Burada hem fizik tedavi görüyor hem de zihin açıcı egzersizler yapıyor.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2007 Pazartesi 15:08:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?