22
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Nefes kesen hastalık:Krup

6 ay ila 3 yaş arasındaki çocuklarda ortaya çıkan virüs etkenli hastalık Krup, üst solunum yollarına yerleşerek nefes alıp vermeyi zorlaştırıyor.



Çocukluk çağı hastalıklarından biri de 'Krup'tur. Tıbbi adı 'Laringotrakeobronşit' olan Krup, özellikle 6 ay ila 3 yaş arası çocuklarda sonbahar sonunda, kış ve bahar aylarında görülür; virüslerin neden olduğu bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. Bu yaş grubundaki çocukların birçoğu Krup'tan etkilenir. Çünkü hastalık salgın şeklinde etrafa yayılır ve çocukları bulur. Belirtileriyle, yarattığı solunum sıkıntısı tablosuyla annebabaları korkutur. Medicana Çamlıca Hospital Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Şal, hastalıkla ilgili önemli bilgiler verdi.

BELİRTİLERİ ANİ BAŞLAR
Büyük hava yollarının iltihabi reaksiyonu, ödem olması ve mukus birikimi belirtilere yol açar. Küçük çocuklarda hava yolları dar olduğundan solunum sıkıntısı yaşanabilir. Aynı virüs ile enfekte olmuş büyük bir çocuk ise Krup'u sadece soğuk algınlığı belirtileri ile gösterebilir.

* Krup belirtileri çoğu zaman çok ani başlangıçlıdır. Genellikle çocuk yatağa girerken herhangi bir rahatsızlığı bulunmamaktadır. Gece yarısı aniden başlayan solunum sıkıntısı ve kaba bir öksürük ile uykudan uyanır. Nefes almakta zorluk çekiyordur.

* Bu durum öncesinde burun akıntısı, hafif ateş görülebilir.

* Soluk alma sırasında tipik bir ses duyulur. Çocuğun sesi boğuktur, iyice kabalaşmıştır.

* Çocukta, solunum sıkıntısı birkaç gece boyunca görülebilir.

* Hastalığın belirtileri o kadar tipiktir ki çocuk doktoru daha kapıdan girerken tanıyı koyabilir.

NASIL TEDAVİ EDİLİYOR?

* Hastalık etkeni virüs olduğu için, etkene yönelik herhangi bir tedavisi yoktur. Bazı uygulamalar çocuğu rahatlatabiliyor. Bunlardan en önemlisi nemli hava ve buhar verilmesidir.

* Evde buhar makinesı yok ise banyoda sıcak suyu açıp kapıyı kapatarak oluşan buharlı ortamda çocuğun 5-10 dakika süreyle kalması sağlanır. Serin havalarda pencereyi açıp dışarının havasından nefes almasını sağlamak rahatlatıcı olur.

SAKİNLEŞTİRİLMELİ...

* Çocuğun ateşi yüksek ise ateşi düşürücü ilaçlar verilmelidir.

* Dik pozisyonda oturtulup, rahat nefes alması sağlanmalıdır.

* Ağlayıp heyecanlanınca solunum sıkıntısı artacağından anne- babanın sakin olup çocuğunu sakinleştirmesi gerekir.

* Bol sıvı alması sağlanmalıdır.

* Bu ilk önlemlerle rahatlamayan ciddi vakalarda hava yolundaki ödemi çözecek ilaçlar gerekebilir. Bu durumda çocuğu hastaneye götürmek yapılacak en doğru hareket olacaktır.

....
Yayın Tarihi : 30 Eylül 2007 Pazar 07:44:07
Güncelleme :30 Eylül 2007 Pazar 13:39:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?