16
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

Neşter'de 41 mahkûmiyet

SSK'ya malzeme alımında yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla açılan Neşter 1 davasında işadamı Mehmet Nazif Edin ve Derviş Oral'ın da aralarında bulunduğu 41 sanık ceza aldı.

SSK'ya tıbbi malzeme satan firmalar ve yöneticileri ile kuruma alımı yapan bürokratların yolsuzluk yaptıkları iddiasıyla yargılandıkları "Neşter-1 operasyonu" davasında 41 sanık, "suç örgütü kurmak, suç örgütüne üye olmak, bu örgüte yardım etmek, piyasada mal darlığına sebep olmak ve görevi kötüye kullanmak"'tan çeşitli hapis ve adli para cezalarına mahkûm edildi. Mahkeme, yolsuzluklarda ihmali görülen dönemin çalışma bakanı Yaşar Okuyan ile üst düzey SSK bürokratları hakkında suç duyurusunda bulunulmasını da kararlaştırdı. 

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın dünkü karar duruşmasında, 23 sanık ve avukatları ile müdahil Emekli Sandığı, SSK ve Hazine'nin avukatları katıldı. Karar, dün akşam saatlerinde açıklandı.

Hâkim Orhan Karadeniz, sanıklardan SESA firması sahibi İbrahim Erdoğan'ı, "örgüt kurmak, görevi kötüye kullanmak ve piyasada mal darlığına sebep olmak"tan 2 yıl 4 ay 10 gün, Onmed Medikal ve Kemer Country'nin sahibi Mehmet Nazif Edin'i de , "örgüt üyesi olmak, piyasada mal darlığına sebep olmak ve müteselsilen dolandırıcılık" suçlarından 3 yıl 2 ay 10 gün hapse çarptırdı. 

KKTC 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın doktoru Prof. Dr. Derviş Oral da, "örgüte yardım" suçundan 5 ay hapse mahkûm edilirken, cezası 900 YTL adli para cezasına çevrilerek ertelendi. Oral, ayrıca "görevi kötüye kullanmak" suçundan da 10 ay hapse mahkûm edildi, ancak bu cezası paraya çevrilmeden ertelendi. 

Karadeniz, 38 sanığı da, "örgüte üye olmak, örgüte yardım etmek, piyasada mal darlığına sebep olmak ve görevi kötüye kullanmak"tan hapis ve adli para cezalarına çarptırdı. Bazı sanıklara verilen cezaları paraya çeviren, bazılarını da paraya çevirmeden erteleyen Karadeniz, 22 sanık hakkında ise beraat kararı verdi.

'Seve seve yargılanırım' 

Karadeniz, 1998 yılından sonra tıbbi malzeme fiyatlarının tespitinde öncülük eden SSK'nın zamanında müdahale etmeyerek fiyatları güncellememesi sebebiyle kamunun zarara uğramasına katkıda bulunmalarından dolayı dönemin çalışma bakanı Okuyan ile SSK yönetim kurulu üyeleri ve üst düzey bürokratlar hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verildiğini de açıkladı. 

Okuyan, "Karara saygılıyız. Bu yolsuzluğu ortaya çıkartan, ihbar eden, DGM'ye veren benim. Yüce Divan'da da seve seve yargılanırım" diye konuştu.

Operasyonu Savcı Aldan başlatmıştı

Kamuoyunda "Neşter-1" olarak bilinen operasyon, dönemin DGM Savcısı Ömer Süha Aldan tarafından 2003'te SSK'ya tıbbi malzeme satan firmalar ve yöneticilerine karşı yapılmıştı. Aldan'ın gerçekleştirdiği operasyon sayesinde 2004 yılı rakamlarına göre 12 milyar dolar olan tıbbi malzeme gideri, yüzde 60 oranında düşmüştü. SSK, operasyondan önce bir stent için tıbbi malzeme aldığı firmalara 1.750 dolar veriyordu. Operasyonun ardından SSK bir stenti tanesi 173 dolardan almaya başladı. Böylece, Türkiye sadece stentte yaklaşık 173 milyon dolarlık zarardan kurtuldu.



MİLLİYET
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2007 Cumartesi 11:25:34
Güncelleme :13 Ocak 2007 Cumartesi 13:20:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?