16
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

Olası afette seyyar hastane kurulacak

İstanbul’da olası bir afete karşı sağlık kuruluşlarında güçlendirme çalışmaları devam ederken, hastanelerin bahçelerine de içinde "seyyar hastane" kurulabilecek kadar malzemenin de yer aldığı 110 konteyner yerleştirilecek.


AA muhabirine bilgi veren İl Sağlık Müdür Vekili Mehmet Bakar, 2004 yılından beri afete hazırlık konusunda çalışmalarının sürdüğünü, bu kapsamda "Ulusal Medikal Kurtarma’ ekibi kurulduğunu ve ilk etapta 200 personelin olağanüstü durumlarda sahada acil sağlık hizmeti vermek üzere eğitildiğini söyledi.


Bakar, bu ekibin bugüne kadar yurt dışında pek çok depremde çalışmalar yaptığını ifade ederek, "İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, Orta Doğu ve Balkanlar’daki her afete müdahale edebilecek bir güce doğru hızla gidiyor" dedi.


Hastane içinde yaşanacak bir problem veya meydana gelebilecek olası bir afet durumunda, hastanelerin çalışmaya devam edebilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Bakar, bu amaçla hazırlıkların sürdürüldüğünü bildirdi.


Mehmet Bakar, bu kapsamda her biri 7 metre uzunluğunda 3 metre genişliğinde olan 110 konteynerin 50 hastanenin bahçesine yerleştirilmesinin öngörüldüğünü belirterek, şu bilgileri verdi:


"Dünya Bankası kredisiyle Tuzla’da yaptırılan konteynerlerin ilk 25 tanesi yerleştirildi. Bu ilk konteynerlerin içinde 400 çadır, 4 bin yatak, jeneratör, sabit telsiz, uydu telefonu, cerrahi ve gıda malzemeleri gibi pek çok malzeme bulunacak. Konteynerin içinde yer alacak malzemelerle bir seyyar hastane kurulabilecek. Bu malzemelerin hepsi hem müdürlük, hem de hastaneden bilgisayardan takip edilecek. Bazı malzemeler süresi dolmadan yenileriyle değiştirilecek. Ayrıca konteynerler, içi boşaltıldığında büro ve haberleşme odası olarak kullanılabilecek. Buna ilişkin malzemeler de içine yerleştirilecek."

-KARTAL HASTANESİNE VERİLEN ÖNEM-


İlk 25 konteynerin öncelikle büyük hastanelerin önlerine yerleştirildiğini dile getiren Bakar, halen, açıldığında ameliyathane olan 4 cerrahi tırının da bulunduğunu bildirdi.


Bakar, istenildiğinde farklı yerlere nakledilebilecek seyyar konteynerlerin de planladığını ifade etti.


Afete hazırlık çalışmaları kapsamında Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesini önemli üslerden biri haline getireceklerini vurgulayan Mehmet Bakar, burada 2-3 bin kişiyi yatıracak çadır hastane, arazi ambulansları, uydu telefonları, telsiz ve personelin ailesiyle kalabileceği çadırlar bulunacağını belirtti.


Bakar, bunun yanı sıra hastanelerde artezyen kuyuları da açtıklarını sözlerine ekledi.

A.A.
Yayın Tarihi : 23 Ağustos 2007 Perşembe 11:14:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?