28
Mayıs
2024
Salı
SAĞLIK

Öldüren virüs İkitelli'de ortaya çıktı

Öldüren virüs İstanbul'da. Kuş gribi hızla yayılıyor. İkitelli'de iki ailenin beslediği tavuklarda kuş gribi virüsü çıktı. 17 kişi tedavi altına alındı.

1) Konu sahipsiz kaldı
Uzmanların kuş gribiyle mücadelenin en az 4-5 yıl sürecek uzun soluklu bir eylem planı gerektirdiği uyarılarına rağmen, konu hala Sağlık ve Tarım Bakanlıkları'nın görev alanı olarak görülüyor. Başbakanlık Acil Durum Genel Müdürlüğü devreye sokulmadı, merkezi bir kriz masası oluşturulmadı. Kuş gribi sorunu sahipsiz kaldı. Yetki ve sorumluluk tek elde toplanamadı.

2) Lokal masalar yetmedi
Sağlık ve Tarım bakanlıklarında ayrı ayrı kriz masaları oluşturulurken, il ve ilçelerde de sağlık ve tarım müdürlükleri ayrı ayrı kriz yönetimi uyguluyor. Valiliklerde de kriz masaları kuruldu. Ancak tüm bu birimler arasında koordinasyonu sağlayacak, merkezi bir kriz masası oluşturulmaması, hem çalışmaların aksamasına neden oldu hem de vatandaşlara sağlıklı ve düzenli bilgi aktarılamadı. Sorunla ilgili verilerin toplanması, takibi ve kamuoyu ile paylaşılması konusunda otorite boşluğu yarattı.

3) Ayaküstü açıklama
Kamuoyuna yönelik bilgilendirme, Sağlık ve Tarım Bakanları ile diğer yetkililerin ayaküstü açıklamaları ile sınırlı kaldı. Bu durum, dedikodu ve paniğin bilgi ve bilinci davranışın önüne geçmesine neden oldu.

4) TRT aktif kullanılamadı
Her televizyon kanalının ayrı kaynaklardan aldığı haberleri vermesi, karşı karşıya kaldığı tehlikenin boyutunu medya aracılığıyla takip edip, anlamaya çalışan vatandaşların kafasının karışmasına neden oldu. Bir devlet kurumu olan TRT bu konuda daha aktif kullanılabilir, düzenli açıklamalar, mücadele yöntemleri, ve uyanlarla seferberlik ortama yaratılabilirdi.

5) İtlaf yavaş gidiyor
Hükümet, itlaf edilen kanatlı hayvanlar karşılığında vatandaşın zararını tazmin etmesine rağmen, pekçok tavuk sahibi vatandaş, resmi bilgilendirme yapılmadığı için tazminat ödemesinden habersiz kaldı ve tavuklarını gizlemeyi tercih etti. Doğuda pekçok kentte tavuk başına 5, kaz başına 15, hindi başına 25 YTL tazminat verileceğini duymayanların tavuklarını vermemesi itlaf çalışmalarının son derece yavaş yürümesine neden oldu. Doğubayazıt'taki kayıpların ardından bölgede 600 binden fazla tavuğun imhasının gerektiği açıklanmasına karşın, halen itilaf edilen hayvan sayısı ancak 15-20 bin arası rakamlarla ifade ediliyor.

6) Ekip-Ekipman yetersiz
Tarım ve Sağlık Bakanlıkları'nda izinler kaldırıldı ancak hem tarama hem de tavukları itlaf etmek üzere toplama çalışmalarında eleman eksikliği de yaşandı. Veterinerlerin meslek kuruluşlarından gelen askerlerin de devreye sokulması formülüne sıcak bakılmadı.

7) Bakanlar Kurulu toplanmıyor
Kamuoyunda herhangi bir sorunun ciddiyetinin boyutunu gösterme açısından gösterge kabul edilen "Bakanlar Kurulu" toplantısından ise hala ses yok.

8) Bakanlar tatilde
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, şu anda sorunun tek sahibi konumunda. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker bugün Bayram'ın 1. gününü seçim bölgesinde geçirmek için Diyarbakır'a gidecek. Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe de tatil için Abant'a gitti.

Son durum: 3 ölü, 7 kesin vaka, 78 şüpheli
İstanbul: Kuş gribi şüphe siyle 21 kişi gözetim altında. 17'si Haseki, 3'ü Okmeydanı, 1 kişi de Göztepe Eğitim Hastanesi'nde.

Ankara: 3 kişide kuş gribi vakası kesinleşti. 30 dolayında tavuğun ölümü paniğine neden oldu.

Van: Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne bugüne kadar kuş gribi şüphesiyle 163 kişi başvurdu. Bunlardan 38 kişi yatarak tedavi görürken, 36 kişi gözlem altında tutuluyor. Yatan hastalardan 3'ünün tedavisi yoğun bakımda sürdürülüyor. 592 bin kanatlı hayvanın 250 bini itlaf edildi.

Ağrı:
Doğubeyazıt Ilçesi'nde son 3 gün içinde 12 bin kanatlı hayvan itlaf edidi. Kanatlı hayvanların toplanmasına Kaymakam Rauf Ulusoy da katıldı.

Yozgat: Akdağmadeni İlçesi'ne bağlı Altılı Zaimgeçidi Köyü'nde 3 kişiye kuş giribi ön teşhisi kondu. 4 ördek ve 45 tavuğun ölümünün ardından bu köyde ve yakınındaki 3 köyde toplam 668 kanatlı hayvan itlaf edildi.

Zonguldak: Çaycuma'ya bağlı Akyamaç ve Çomranlı köyleri kuş gribi nedeniyle karantinaya alındı. Çomranlı'da yaklaşık bin, Akyamaç Köyü'nde 200 civarında kümes hayvanı, itlaf edildi.

Eskişehir: Mihahççıkve Günyüzü ilçelerinde, ölmüş yaban ördekleri leşiyle temasta bulunan 7 kişi kuş gribi şüphesiyle Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevkedildi.

Bursa: Gürsu İlçesi'ne bağlı Karahıdır Köyü'nde, üç tavuğun telef olmasından sonra, ilçede alınan önlemler artırıldı. 21 gün süreyle karantina altına alınan Gürsu'da hayvan itlaflarına başlandı.

Kayseri: Arzu Çirkinköse, kuş gribi şüphesiyle Erciyes Ünivesitesi Tıp Fakültesi'ne gönderildi. 2500 tavuk itlaf edildi.

Diyarbakır: 8 şüpheli hasta var. Bu hastalardan alınan numuneler, tahlil için Ankara'ya gönderildi.

Şanlıurfa: Çocuk Hastanesi'ne Siverek îlçesi'nden sevkedilen Selami Baş ve Zeynep Işıkkırık'ın genel durumlarının iyi olduğu açıklandı.

Adana: Pazardan aldığı 4 bıldırcını evinde besleyen 14 yaşındaki Mert Özgencil hastalanınca kuş gribi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı. Kimlikleri açıklanmayan baba-oğul da kuş gribi şüphesiyle Başkent Üniversitesi Hastanesi'nde özel bir odada gözetim altında tutuluyor.

Çorum: Sungurlu İlçesi'ne bağlı Çayyaka Köyü'nde rahatsızlanan 5 yaşındaki Mürşit Üyecıdır, kuş gribi teşhisiyle Çarıkın Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Küçük çocuğun komşularına ait kümeslerde toplu ölümler görüldüğü belirtildi.


Vatan
Yayın Tarihi : 9 Ocak 2006 Pazartesi 10:34:54
Güncelleme :9 Ocak 2006 Pazartesi 12:56:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?