19
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

Ölenlerin 10 bini pasif içici

Kanser başta olmak üzere bir çok hastalığın baş sorumlusu olarak gösterilen sigara, 2005 yılında 10 bin 500’ü pasif içici olmak üzere yaklaşık 112 bin kişinin ölümüne yol açtı.


Sigarayla Savaşanlar Vakfı Başkanı Ubeyd Korbey, dünyanın en tehlikeli bağımlılık yapan maddesi olarak kabul edilen sigaranın her yıl milyonlarca kişinin ölümüne neden olduğunu vurguladı.


Ölümden kurtulan milyonlarca kişinin ise sakatlık ya da hastalıklarla uğraşmak zorunda kaldığını vurgulayan Korbey, tüm uyarılara karşın Türkiye’de binlerce çocuğun aralarında bulunduğu 25 milyondan fazla kişinin sigara kullandığını söyledi.

Kanser başta olmak üzere birçok hastalığın baş sorumlusu olarak gösterilen sigaranın 2005 yılında da can almaya devam ettiğini belirten Korbey, şunları kaydetti:

“Geçen yıl 10 bin 500’ü pasif içici olmak üzere toplam 112 bin kişi sigara yüzünden öldü. Pasif içicilerden bin 500’ünü ise bebekler oluşturuyor. Aynı yıl trafik kazalarından ölen kişi sayısının kesin olmamakla birlikte yaklaşık 3 bin olduğundan bahsediliyor. Buna göre, geçen yıl sigaraya verilen kurban sayısı, trafik kazaları sonucunda ölenlerin yaklaşık 37 katına ulaşıyor. Bu çok ciddi bir rakamdır. Pasif içicilerden ölenler bile trafik kazalarında ölenlerden fazla.”

KAHVEHANELER İKİYE BÖLÜNECEK
Korbey, sigarayla ilgili tasarının yasalaşması durumunda 50 metrekareden büyük kahvehanelerin ikiye bölüneceğini ifade ederek, sigara içilen ve içilmeyen bölümlerin oluşturulacağını, küçük kahvehanelerin durumunun ise serbest bırakıldığını söyledi.

Böylece, yeni yasayla birlikte en azından pasif içicilerin bir bölümünün ölümünün önleneceğini belirten Korbey, “Yasanın en hızlı etkileyeceği kısım pasif içiciler olacak. Ancak, pasif içici ölümlerinden en büyük payı evlerdeki bebek, eş ve çocuklar oluşturuyor. Ölümlerin 6 bini bu şekilde. Geriye kalan 4-5 bin arasındaki ölümlerin azalacağını düşünüyoruz” dedi.

Korbey, evde sigara içilmemesi konusunda tiryakilerin de artık bilinçlenmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

“5 yaşından küçük çocuğun olduğu evde sigara içmek, cinayet işlemek ya da toplumda havaya ateş açıp birini vurmakla aynıdır. Bugün kadınların sigara içme oranı da ciddi boyutlara ulaştı. Örneğin, son yıllarda kadınlardaki akciğer kanseri oranı arttı.

1988 yılında kadınların sigara içme oranı erkeklerin dörtte biriyken, bugün bu oranikide bir haline dönüşmüştür. Buna bağlı olarak sigara yüzünden sayısıbilinmese de bebek düşüklüğü ve eksik kilolu doğum önemli oranda arttı.”



.
Yayın Tarihi : 29 Ocak 2006 Pazar 16:11:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?