27
Mayıs
2024
Pazertesi
SAĞLIK

Ölünün iki eli hayat verdi

10 yıl önce bakteriyel bir enfeksiyon nedeniyle iki elini birden kaybeden 57 yaşındaki Amerikalı Jeff Kepner’e yapılan nakil başarılı oldu. Kısa süre önce ölüye ait eller yeniden canlandı

Amerika’nın iki el nakli yapılan ilk hastası olan Jeff Kepner, ilk kez basının karşısına çıktı. Kadavradan alınan ellerinin vücuduna çok iyi uyum sağladığını söyleyen 57 yaşındaki adam, parmaklarını biraz olsun hareket ettirebildiğini ancak eliyle dokunduğu yüzeyi hissetmesinin biraz zaman alacağını söyledi. Dünyada büyük yankı yaratan nakil, geçen Mayıs ayında Pittsburgh Üniversitesi Tıp Merkezi’nde gerçekleşmişti. Kollarını ve bacaklarını 10 yıl önce geçirdiği bakteriyel bir hastalık nedeniyle kaybeden Kepner’e, ismi açıklanmayan 23 yaşındaki donörden alınan iki el nakledilmişti.

9 saat süren ve 21 cerrahın görev aldığı ameliyattan sonra ilk kez basın karşısına çıkan Kepner, parmaklarını kullanarak tahta küpleri de kaldırdı. Parmaklarını az da olsa hareket ettirebilen adam, henüz bir şey hissetmiyor. Doktorlar, sinirlerin ayda 2,5 santimetre büyüdüğünü, bu nedenle Kepner’in dokunduğu yeri hissetmesinin bir yıl alabileceğini söyledi. “İlk işim karımın elini tutmak ve yüzünü okşamak olacak” diyen Kepner, her şey yolunda giderse, yeni ellerini tam randımanlı kullanabilecek. Dünyanın ilk iki el nakli, 2000 yılında Fransa’da gerçekleşti. Ancak hastanın elleri, vücudu kabul etmediği için bir süre sonra ameliyatla alındı.

Vatan
Yayın Tarihi : 18 Temmuz 2009 Cumartesi 17:31:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?