30
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

Organ nakli 3 kişiye hayat verdi

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde kadavradan nakil yapılan bir hastanın çıkarılan kalbi, iki minik kalp hastasına can verdi.

Kalp nakli olan Canan Özdemir’in çıkarılan kalbinin aort kapağı yedi yaşındaki Ramazan Karataş’a, akciğere giden damar kapağı ise üç yaşındaki Kardelen Turan’a takıldı.

Ameliyatları gerçekleştiren ekibin başkanı, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs-Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. M. Emin Özdoğan, dünyada sadece belirli merkezlerde yapılabilen ameliyatı, uluslararası bir kongrede bildiri olarak sunduklarını söyledi. Trafik kazasında hayatını kaybeden bir hastadan alınan kalbin 20 yaşındaki hastaları Canan Özdemir’e naklettiklerini anlatan Özdoğan, "Normalde nakil yapılan hastadan çıkarılan kalp kullanılmaz, atılır. Ama biz Canan’ın kalbini iki hastamız için kullandık. Aort kapağını yedi yaşındaki doğuştan aort darlığı olan Ramazan Karataş’a, akciğere giden damar kapağını ise, yine doğuştan rahatsızlığı bulunan üç yaşındaki Kardelen Turan’a taktık. Üç hastamızın durumu da iyi" dedi. Yeni bir kalbe kavuşan Canan Özdemir’in aort kapağı takılan yedi yaşındaki Ramazan Karataş, "Hem organ bağışı yapanlara hem de doktorlarıma teşekkür ediyorum. Hayatımı kurtardılar. Büyüyünce ben de doktor olmak istiyorum" diye konuştu.

AA
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2008 Perşembe 15:34:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?