27
Mayıs
2024
Pazertesi
SAĞLIK

Organ naklinde iki yeni başarı

Organ naklinde iki yeni başarı

8 yaşındaki Rabia’ya 7 aylık bebeğin iki böbreği birden takıldı. Mehmet Dumlu da 85 yaşındaki dedenin karaciğeriyle hayat buldu.

Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi bu kez 7 aylık bebeğin böbreği ve 87’lik dedenin karaciğeriyle hayat kurtardı. Bunlar Türkiye’deki en genç ve en yaşlı verici oldu

Organ nakli konusunda yaptığı başarılı çalışmalarla dikkat çeken Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi, geçtiğimiz hafta bir ilke daha imza attı. Merkezde, Türkiye’de bugüne kadarki en yaşlı ve en genç donörden (verici) alınan organlar başarıyla hastalara nakledildi.
En yaşlı donör olan 87 yaşındaki Mustafa Tura’nın, İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde beyin ölümünün gerçekleşmesi üzerine ailesi organlarını bağışladı. Tura’nın alınan karaciğeri, 11 Şubat’ta Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi’nde karaciğer sirozu ve tümörü olan Mehmet Dumlu’ya (53) nakledildi.
6 aydır karaciğer nakli bekleyen ve organ nakli dışında yaşama şansı olmayan Dumlu’nun yaşam süresi uzadı, yaşam kalitesi arttı.

İki böbrek birlikte takıldı
Bu nakil, Türkiye’de ilk kez bu yaştaki bir donörden alınan karaciğer nakli oldu.
16 Şubat’ta ise Ankara Dışkapı Çocuk Hastanesi’nde geçirdiği kafa travması nedeniyle beyin ölümü gerçekleşen 7 aylık Recep Karadeniz adlı bebeğin organları bağışlandı.
Ulusal Organ Nakli Koordinasyon sisteminden Akdeniz Üniversitesi’ne bildirilen beyin ölümüyle ilgili başka merkezden talep gelmeyince, bebeğin böbrekleri 8 yaşındaki Rabia Yaycı’ya takıldı. Bebekten alınan organların çok küçük olması nedeniyle, iki böbreğin birlikte çıkarılıp birlikte nakledildiği belirtildi.
Akraba evliliği yapan 4 çocuklu bir ailenin, böbrek hastası iki çocuğundan biri olan Rabia da nakil sayesinde sağlığına kavuştu. Rabia’nın böbrek hastası ağabeyine 2006’da kadavradan nakil yapıldığı, diğer iki kardeşinin ise görme özürlü olduğu belirtildi. Bu nakil de Türkiye’deki “en genç böbrek kullanımı” olarak kayıtlara geçti.
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi’nden Dr. Alihan Gürkan, her iki naklin de zor vakalar olduğunu söyledi.


 

Milliyet
Yayın Tarihi : 24 Şubat 2009 Salı 22:33:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?