3
Mayıs
2025
Cumartesi
SAĞLIK

Organ naklinde ilaç devrimi!

Yeni bir yöntem, organ nakli yapılan hastaları ömür boyu ilaç kullanmaktan kurtarıyor. Yeni tedavinin denendiği 5 hastadan dördünde başarı sağlandı.

ABD'li bilim adamlarının geliştirdiği yeni bir yöntem sayesinde organ nakli geçirmiş hastaların, vücutlarının yeni organlarını reddetmesini önlemek için ömür boyu ilaç almaktan kurtulabileceği bildirildi. 

ABD'deki Massachusetts General Hastanesi'nde görevli uzmanlar tarafından geliştirilen yöntemde, tedavi sırasında hastanın bağışıklık sistemi zayıflatılıyor ve organı bağışlayacak kişiden alınan kemik iliği hastaya naklediliyor.
Kemik iliği naklinin ardından hastanın vücudunda yeni bağışıklık hücreleri oluştuğunu kaydeden uzmanlar, bu hücrelerin vücudun nakledilen organı kabul etmesine yardımcı olduğunu belirtti. 

New England tıp dergisinde yayımlanan araştırma kapsamında, yeni tedavi yönteminin denendiği 5 böbrek nakli geçirmiş hastadan 4'ünde başarı sağlandığı ve hastaların 2 ila 5 yıl kadar sonra ilaçlarını bırakabildiği kaydedildi. 

Organ naklinin ilk kez gerçekleştirildiği 1950'lerden bu yana, vücudun yeni organı reddetmemesi için çeşitli yöntemler aranıyor. Uzmanlar nakledilen organın bağışıklık sisteminin tepkisine yol açabildiğini ve bunun organın işlevini bozduğunu kaydediyor. 1980'li yıllardan beri vücudun organı reddetmesini önlemek içim bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar kullandığını belirten uzmanlar bununla birlikte bu ilaçların kanser riskini artırdığını, böbrek yetmezliğine ve çeşitli yan etkilere yol açtığını belirtti. 

Tedavinin henüz deneme aşamasında bulunduğuna dikkat çeken doktorlar, yöntemin tüm nakil hastalarına uygulanabilir hale gelmesi için çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 25 Ocak 2008 Cuma 16:27:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?