15
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Organları 3 hastaya hayat verecek

Zonguldak'ta trafik kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen özürlü bir vatandaşın organları Ankara'da organ bekleyen 3 hastaya hayat verecek.

Trafik kazasında yaralanan ve tıbbi müdahalelere cevap vermeyen Kemalettin Topçuoğlu'nun kardeşi Hüseyin Topçuoğlu, bir dakika dahi düşünmeden abisinin organlarının bağışlandığını söyledi. Topçuoğlu'nun organlarının bağışlanmasıyla Zonguldak'ta iki ayda iki ayrı organ bağışı gerçekleşti. Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Saltukova beldesinde yaşayan işsiz ve sadece gözündeki özürden dolayı malul maaşıyla yaşam mücadelesi veren bekar Kemalettin Topçuoğlu (51), kendi kullandığı motosikletle bir kamyona arkadan çarptı. Kaza sonucu ağır yaralanan ve beyin travması geçiren Topçuoğlu, önce Çaycuma Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı, buradan da Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi'ne sevk edildi.

Kemalettin Topçuoğlu'nun 11 Eylül tarihinde hastanelerine geldiğini belirten Atatürk Devlet Hastanesi Başhekimi Mustafa Özkan Gün, "Burada acil olarak ameliyata alınan Topcuoğlu, bir hafta yoğun bakımda kaldı. Yapılan tıbbi müdahalelere cevap vermeyen Topcuoğlu'nu dün öğle saatlerinde beyin ölümü gerçekleşmesi sonucu kaybettik. Atatürk Devlet Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü Dr. Yalçın Erdoğan, Kemalettin Topçuoğlu'nun ailesi ile görüştü. Hüseyin Topçuoğlu'nun abisinin organlarının bağışlaması üzerine durum, Ulusal Koordinasyon Merkezi'ne bildirildi" dedi.

Atatürk Devlet Hastanesi Organ Nakli Uzmanı Yalçın Erdoğan, hastanın beyin ölümünün gerçekleşmesinin ardından kendisinin aile ile görüştüğünü belirterek, organ naklini kabul etmeleriyle işlemin gerçekleştiğini vurguladı. Ameliyathanenin önünde bekleyen Kemalettin Topçuoğlu'nun kardeşi Hüseyin Topçuoğlu, "Vatandaşlarımıza hayırlı uğurlu olsun. Bir vatandaşın kurtulmasını tavsiye ettim. Hiç arkaya bakmadan bağışta bulundum" dedi.

Saat 01.00'de başlayan ameliyat yaklaşık 5 saat sürdü. Organları almak için gelen heyet, karayolu ile Ankara'ya döndü. Ankara Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden 5 kişilik bir ekip dün gece saat 01.00'de Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi'ne geldi. Ankara'dan gelen heyeti Zonguldak İl Sağlık Müdürü Murat İlikhan, Hastane Başhekimi Mustafa Özkan Gün ve Hastane Müdür Yardımcısı Yaşar Karaman karşıladı. Vakit kaybetmeden ameliyathaneye giren uzman heyet, Kemalettin Topçuoğlu'nun organlarını aldı. Topçuoğlu'nun karaciğerinin Ankara Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde nakil bekleyen bir hastaya,
böbreklerinden birinin Hacettepe Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yatan başka bir hastaya, diğer böbreğin ise Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde tedavi görmekte olan hastaya nakledileceği belirtildi.

Zonguldak'ta iki ayda iki ayrı organ nakli yapılmış olundu. Yaklaşık iki ay önce Çaycuma ilçesinde trafik kazası geçiren 4 yaşındaki Burcu Onat'ın organları da Türkiye'nin çeşitli illerinde organ bekleyen 4 çocuğa nakledilmişti. Bu arada Kemalettin Topçuoğlu'nun (51) kalbinin, yaşının 50'nin üzerinde olması ve yapılan tetkiklerde organ nakli bekleyenlere uygun olmadığı için alınmadığı ifade edildi.

iha
Yayın Tarihi : 20 Eylül 2007 Perşembe 10:14:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?