19
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

Otistik oğlu için ‘şifalı topraklar’da

Bir babanın, otistik çocuğunu iyileştirme mücadelesi film oldu. ABD’li gazeteci ve insan hakları aktivisti Rupert Isaacson, beş yaşındaki oğlu Rowan’ın iyileşmesi için çıktığı Moğolistan yolculuğunun kitabını yazdı, yönetmen Michel Orion Scott da bu ilginç hikâyeyi sinemaya uyarladı. Geçen ay Sundance Film Festivali’nde ‘belgesel sinema’ kategorisinde yarışan film, bir babanın oğlunun mutluluğunu ararken, ‘şifalı topraklar’ dediği Moğolistan’ı keşfedişini anlatıyor.

Moğolistan dağlarındaki mutluluğunu, ailesiyle birlikte doğayı keşfedişlerini ‘The Healing Land’ (Şifalı Topraklar) ve ‘The Horse Boy: A Father’s Quest to Heal His Son’ (At Çocuk: Bir Babanın Oğlunu İyileştirme Mücadelesi) adlı kitaplarda anlatan Isaacson, başlangıçta biraz korktuğu bu yolculukların sadece oğlu için değil kendisi için çok faydalı olduğunu anlatıyor.

Şamanik tedavi uygulanıyor
“Önceleri, aklını kaçırmış olmalısın diyenler de şimdi ne kadar haklı olduğumu anladı” diyen baba, ailesiyle birlikte hiç bilmediği bir kültüre, Moğolistan’a yolculuğa çıkmış. Rowan’ı Moğolistan dağlarına götüren baba, onu doğanın iyileştireceğine inanmış. Rowan’ın en yakın arkadaşı Betsy adlı bir at ve Tomoo isimli bir çocuk olmuş.

Geleneksel Şaman öğretileriyle çocuğu iyileştirmeye çalışan Moğol hekimleri, atlar, koyunlar, köpekler ve büyüleyici bir doğayla Rowan’ın kendisini çok iyi hissettiğini söyleyen baba, “Gidene kadar Moğolistan hakkında hiçbir şey bilmiyordum. Her şeyi göze alıp gitmeye karar verdik. Oğlumun kendisini iyi hissettiği şifalı topraklarda geçirdiğimiz zamanlarda doğayla uyumlu olmayı da öğrendik” diye anlatıyor.

Anne Kristin Isaacson da otistik oğlunun Moğolistan’da birçok arkadaş edindiğini söylerken, artık daha mutlu ve sağlıklı göründüğünü de ekliyor. Rowan’ın ABD’deyken hırçın bir çocuk olduğunu söyleyen anne, “Rowan, Moğolistan’da daha sakin, yavaş ve anlayışlı bir çocuk oldu” diyor. Atlarla ve diğer hayvanlarla vakit geçirmek otizm hastası çocuklar için iyi bir terapi olarak biliniyor.

Radikal
Yayın Tarihi : 18 Şubat 2009 Çarşamba 17:51:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?