19
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

Özel hastaneler SSK’lıya yaramadı

SSK’nın özel hastanelerden satın aldığı hizmette “önemli sıkıntılar” yaşanıyor. Hastaların yoğun başvurusu nedeniyle muayene süresi kısalırken, ameliyat için bekleme süreleri arttı. Hastalardan 70 YTL’ye kadar varan farklar talep ediliyor. 

Sigortalı hastalara özel hastanelerin kapısının açılmasının üzerinden 10 ay geçti. Bu süre içinde SSK’nın anlaşma yaptığı 20 ildeki toplam 108 özel hastaneden 800 bin sigortalı yararlandı. Özel hastanelere satın alınan hizmetin karşılığı olarak ise 140 milyon YTL ödeme yapıldı.

Ancak sigortalıların ‘kaliteli hizmet’ arayışı nedeniyle özel hastanelere olan yoğun talebi, birçok sorunu da beraberinde getirdi. Yoğun talebi karşılayacak alt yapısı olmayan bazı hastanelerde SSK’lılar için ayrı bankolar oluşturuldu, muayene için bekleme süreleri arttı.

Aşırı yoğunluk hastaların muayene süresine de yansıdı. Özel sektörde ortalama 25 dakika olan muayene süresi sigortalı hastalar için 10 dakikaya kadar düştü.

FARK İSTENMEYE BAŞLANDI
Sıra bekleme ve muayene süresinin kısalması sorunlarına bir de sigortalılardan istenen farklar eklendi.

Özel hastaneler “SSK’dan alınan para hizmet maliyetini karşılaşamıyor” gerekçesiyle 20 YTL’den başlayıp 70 YTL’ye kadar çıkan muayene ücreti farkı talep ediyor.

İstanbul’daki Acıbadem Sağlık Grubu Hastaneleri’nde sigortalılardan 60 YTL, Memorial Hastanesi’nde 64 YTL, Florence Nightingale Hastaneler Grubu’nda ise kalp hastalıkları için 20, diğer uzmanlık dalları için 40 YTL fark alınıyor.

Duruma tepki gösteren İstanbul Tabip Odası’ndan Dr. Güray Kılıç “Vatandaşa denildi ki doktor seçme hakkı veriyorum, hayır cebinden para harcama hakkı veriliyor. Özel hastanelere bakın hepsinin fark aldığını görürsünüz sosyal güvenlik kurumu çoğuna para ödemiyor, onların ayakta kalabilmesi için çoğunun cebinden para ödemesi gerekiyor vatandaşın” dedi.

Yoğunluk ameliyat randevularını da etkiliyor. SSK’nın anlaşma yaptığı özel hastanelerde kalp, beyin cerrahisi, genel cerrahi, ortopedi, göz gibi uzmanlık alanlarında ameliyat randevusu süresi 2 haftadan başlıyor 2 aya kadar uzayabiliyor.

NTV
Yayın Tarihi : 3 Şubat 2006 Cuma 13:24:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?