19
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

Özel hastaneler test yapamaz

Domuz gribinde ölü sayısının giderek artmasından endişelenen birçok kişi, en ufak belirtide bile hastanelere koşup virüsü taşıyıp taşımadıklarını bilmek istiyor.

Bu durum, muayene katılım paylarına gelen zamdan sonra hasta sayısı düşen özel hastanelere yaradı. Hastalar ısrarla A/H1N1 virüsünü taşıyıp taşımadığını öğrenmek isteyince bazı özel hastane ve laboratuvarlarda suistimaller yaşanmaya başladı. Domuz gribi doğrulama testi, Türkiye'de sadece iki laboratuvarda yapılmasına rağmen bazı hastaneler, bu testi yaptıklarını iddia ediyor.

Fiyatı 150 TL'ye kadar çıkan testlerle hastadan alınan sürüntü ya da kan örneği ile influenza adı verilen gribin sadece A, B ve C mi olduğu öğrenilebiliyor. Fakat bu türlerin yüzeylerinde taşıdıkları protein yapısındaki maddelere bağlı olan 140'ı aşkın sayıdaki alt türler tespit edilemiyor. H1N1 virüsü olan domuz gribi de alt tür içinde yer aldığı için özel hastanelerdeki testlerde kesin sonuç alınamıyor. Sadece tahmin yürütülüyor. Yapılan testlerle gribin ailesinin tespit edildiğini ifade eden hastaneler, "Şu anda salgın olarak ortamda dolaşan virüs, yüzde 95 domuz gribi. İnfluenza A testi pozitif olan kişilerin yüzde 90 olasılıkla domuz gribi geçirdiklerini biliyoruz." iddiasında bulunuyor.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seracettin Çom, Türkiye'de sadece Ankara ve İstanbul'daki iki merkezde A/H1N1 tanısı konulabildiğini vurguladı. Özel sağlık kuruluşları ya da laboratuvarlarda yapılan testlerle domuz gribinin tespit edilemeyeceğini belirten Çom, "Bu testlerle ancak bir grip virüsü olup olmadığı belirlenebilir. Mevsimsel grip virüsü müdür, yoksa pandemik influenza mıdır bilinemez. Bunun doğruluk oranı da yüzde 30'dur. Vatandaşlar paralarını boşa harcamasın." uyarısında bulundu. Bu arada Sağlık Bakanlığı, domuz gribi salgını hızla yayıldığı için virüs doğrulama testlerini sınırlandırdı. Hastalardan durumu kötü olmadığı sürece örnek alınıp, referans laboratuvarlara gönderilmiyor.

Bu arada hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte domuz gribinin yanı sıra mevsimsel grip vakalarında da artış yaşanıyor. Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Bülent Aslanhan, domuz gribinin, mevsimsel gribe oranla daha hızlı bulaştığını, ancak mevsimsel gribin, domuz gribine oranla daha öldürücü olduğunu kaydetti.

Aşı olan 3 sağlık çalışanı hastanelik oldu

Domuz gribi aşısının kamuoyunda tartışmalara yol açan yan etkileri, Muş ve Bursa'da görüldü. Bursa Orhaneli Devlet Hastanesi'nde görevli hemşire Şeyda Kartal (21), dün aşı olduktan sonra yüksek tansiyon ve kalp çarpıntısı şikayetiyle tedavi altına alındı. İl Sağlık Müdürü Özcan Akan, Çekirge Devlet Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi'ndeki müdahalenin ardından gözlem altında tutulan Kartal'ın iyi olduğunu söyledi. Akan, hemşirenin rahatsızlığının domuz gribi aşısından değil, 'hipertiroid'den (tiroid hormonu yüksekliği) kaynaklandığını açıkladı.

Muş Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde çalışan hemşire Erhan Savaş (29) ve idari görevli Ahmet Can (32) da önceki gün vuruldukları aşıdan sonra nefes darlığı, kas ve eklem ağrıları şikâyetleriyle hastaneye kaldırıldı. Kalp hastası olduğu öğrenilen Savaş, yoğun bakım servisinde tedavi altına alınırken, İl Sağlık Müdürü Kenan Akpolat, hastaların durumunun ciddi olmadığını aktardı.

Zaman
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2009 Cuma 20:53:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?