22
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Pasif içicilik de zararlı...

Türkiye'de her yıl yaklaşık 4 bin kişi, eşinin sigara tiryakisi olması nedeniyle pasif içicilik sonucu hayatını kaybediyor.

Sigarayla Savaşanlar Vakfı'ndan Necmettin Güngör, "Araştırmalarımıza göre, ülkemizde her yıl 4 bin civarında kişi, eşinin sigara içmesi nedeniyle pasif içicilik sonucu hayatını kaybediyor. Yine her yıl yaklaşık 4 bin 500 çalışan, mesai arkadaşlarının sigara tiryakiliği nedeniyle ölüyor. Bunlar dehşet verici gerçekler" dedi.

Türkiye'de yılda 100 milyon kilogram tütün tüketildiğini belirten Güngör, bu kadar yüksek rakamların, ancak geri kalmış ya da gelişmekte olan toplumlarda görüldüğünü vurguladı.

Güngör, ilk olarak özentiyle başlayan sigara kullanımının, eğitimsizlik nedeniyle sürüp gittiğini, sigara içenlerin yüzde 90'ının 20 yaşından önce bağımlı olduğunu, uyuşturucu kullananların ise yüzde 99'unun önce sigara kullandığını aktardı.

Türkiye'de 30 milyon kişinin sigara içtiğine, her yıl 11-19 yaşları arasında 600 bin çocuk ve gencin sigaraya başladığına işaret eden Güngör, sigarayla tanışma yaşının 10'a kadar düştüğünü belirtti.

Güngör, ilköğretim okulları hedef kitle yapılarak seferberlik başlatılması gerektiğini vurguladı.

Güngör, sigara bağımlılığının eroin, esrar ve kokain gibi zehirli madde bağımlılıklarından farkı olmadığını, hepsinin öldürücü olduğunun altını çizdi.
CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 12 Ağustos 2007 Pazar 15:19:17
Güncelleme :12 Ağustos 2007 Pazar 15:21:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?