23
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

Polene dikkat!

İlkbaharla birlikte polenlerde büyük artış yaşanıyor. Yetkililer, dünyada insanların yüzde 30’unun polenlere karşı alerjisi olduğunu hatırlatarak, polenlere karşı alerjisi olanların önlem alması için uyarıyor. Bahar aylarında bitkilerin ortaya çıkardığı polen miktarındaki artışla birlikte alerjik hastalıklar baş gösterdi.

Polenlerden dolayı, hapşırık, burun akıntısı, kulaklarda ve damaklarda kaşıntılar gibi hastalıklar ortaya çıkıyor. Polen, alerjik yatkınlığı olan insanlarda alerjik rinit, astım ve halk arasında dabaz olarak bilinen ürtikere neden oluyor. Bu nedenle polene karşı alerjik yatkınlığı olan insanların bahar aylarında önlem almaları isteniyor.

Polenin yol açtığı rahatsızlıklar, çoğu zaman insanları yatağa mahkum edebiliyor. Dünyada insanların yüzde 30’u polene karşı alerjisi bulunuyor. Bu oran polenlerin ortaya çıkarttığı iş kaybını gözler önüne seriyor. En fazla polen miktarı, pıtrak, papatya, altınbaşak, yulaf, mısır ve buğday gibi bitkilerle kavak ve söğüt ağaçları tarafından yayılmaktadır. Türkiye’de polene bağlı alerjik rahatsızlıklar, daha çok büyük şehirlerde, deniz kenarlarında ve endüstri bölgelerinde görülüyor. Havadaki polen oranı, bahar aylarında ve özellikle sabah saatlerinde yoğunlaşıyor.

Polen üreten bitkilerin yerleşim yerlerinin dışında dikmesini daha uygun gören Isparta Sağlık Müdürü Dr. Levent Yılmazer, alerjik yatkınlığı olanların sabah saatlerinde evlerini havalandırmalarını istedi. Yılmazer, "Polenlere karşı alerjisi olanlar evlerinde polen saçan bitkileri barındırmaması gerekiyor. Ciddi alerji durumunda hastalar dışarı çıkarken maske kullanmalıdır." dedi.

Ramazan Biçici-Kenthaber/Isparta
Yayın Tarihi : 30 Nisan 2005 Cumartesi 17:15:14
Güncelleme :1 Mayıs 2005 Pazar 15:26:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?