22
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Rahim kanseri aşısı çıkıyor

Rahim kanserini tamamen ortadan kadıracak olan yeni bir aşının önümüzdeki yıl piyasaya çıkmasıyla binlerce hayat kurtarılacak.

Doktorlar, bu ilaçla kadınlarda düzenli yapılması gereken smear testine artık gerek kalmayacağına inanıyorlar.

İlk cinsel ilişki öncesi genç kızlara üç doz halinde verilen ilaç, bağışıklık sistemini ’papiloma’ virüsüne karşı güçlü hale getiriyor. Her yıl dünyada onbinlerce kadının ölümüne yolaçan rahim kanserlerinin hemen hepsine ’papiloma’ virüsü neden oluyor.

Beş yıl içinde 10 kurbandan dördünü öldüren rahim kanseri, 35 yaş altı kadınlarda görülen en yaygın ikinci kanser türü. İngiltere’de yayımlanan the Daily Mail gazetesi, ’Cervarix’ adlı yeni ilaç üzerinde yapılan testlerde, ilacın cinsel ilişki yoluyla bulaşan hastalıklara karşı mücadele ettiğininin ortaya çıktığını yazdı. Rahim kanseri vakalarının yüzde 82’sinin cinsel ilişki ile bulaştığı da biliniyor.

İlacın üreticisi GlaxoSmithKline önümüzdeki yıl, İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Dairesi’ne başvurarak ilacın piyasaya sürülmesi için izin almayı planlıyor. Aşının, 2006 ya da 2007 yılının başında piyasaya sürülmesi bekleniyor.
cnnturk.com.tr
Yayın Tarihi : 5 Mayıs 2005 Perşembe 14:49:22
Güncelleme :6 Mayıs 2005 Cuma 14:06:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?