16
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

Ramazanda ara verenler dikkat!

Ramazan boyunca alkol almayıp, ancak bayramda içecek olanlar için önemli uyarı.

Ramazanda açlığa alışan ve beslenme alışkanlığı değişen metabolizmanın bayramla birlikte yeni beslenme
düzenine alışmakta güçlük çektiğine işaret eden beslenme uzmanları, bu nedenle mideye aşırı yüklenmemek, tatlı tüketimini artırmamak ve ilk gün azar azar ve sık sık beslenmeye dikkat etmek gerektiğini belirtiler.

İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yavuz Baykal, Ramazan boyunca gündüz beslenme alışkanlığının yerini gece beslenmesine bıraktığını, midenin uzun süreli açlığa alıştığını, bayramın gelmesiyle de metabolizmanın adaptasyonu sürecinde bazı sorunlar yaşanabildiğini söyledi.

Prof. Dr. Baykal, ''Ramazanın bitimiyle birlikte mideye aşırı yüklenme hazımsızlık, midede yanma hissi, şişkinlik, kusma, ishal, kabızlık ve reflü gibi pek çok şikayete neden olabilir'' dedi.

Bayramda tatlı tüketiminin arttığına işaret eden Prof. Dr. Baykal, ''Bayram boyunca tatlı, çikolata tüketimine dikkat edilmeli. Çevrenin ısrarcı tutumundanve aşırı yeme eğiliminden uzak kalıp hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü olanlar tercih edilmeli. Bayram boyunca günde bir porsiyondan fazla tüketmemeye özen gösterilmeli. Tatlı yerine çay, kahve veya meyve ikramı daha sağlıklı olacaktır. Özellikle tansiyon hastalarının içilecek çay ve kahveye karşı dikkatli olması gerekir'' diye konuştu.

GECE YEMEKLERİNİ BIRAKIN

Bayramın ilk günlerinde ana ve ara öğünlerin atlanılmamasının vücudun eski düzenine dönmesi açısından önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Baykal, Ramazan boyunca kazanılan gece yemek yeme alışkanlığının da terk edilmesi gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Baykal, bayramın özellikle belirli miktarda alkol alışkanlığı olup da Ramazan boyunca kullanmamış insanlar için de tehlikeli olabileceğini, bu nedenle alkol tüketiminin kesinlikle kontrollü olması gerektiğini ifade etti.

AA
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2007 Çarşamba 11:31:47
Güncelleme :10 Ekim 2007 Çarşamba 12:45:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?