18
Mayıs
2024
Cumartesi
SAĞLIK

Reflü tedavisinde yeni yöntem

Reflü hastalığının tedavisinde cerrahi yöntemlere alternatif olacak "Stretta Yöntemi" Türkiye’de ilk kez Memorial Hastanesi’nde uygulanmaya başlandı.

Stretta Yöntemi ile Reflü Hastalığı cerrahi bir girişime gerek olmadan "radyofrekans" yardımı ile sadece 30 dakikada tedavi ediliyor.

Başlıca belirtileri; göğüs kafesi arkasında yanma, ses kısıklığı, boğaz ağrısı, ağız içine acı su gelmesi olan reflü hastalığı, her beş kişiden birinde görülüyor. Tedavi edilmediği taktirde ciddi etkileri olabilecek kronik bir hastalığa dönüşen reflü hastalığının tedavisinde bugüne kadar cerrahi yöntemlere başvuruluyordu.

Endoskopi yöntemiyle mide kaslarına verilen elektromanyetik dalgalar, her beş kişiden birinde görülen reflü hastalığını sadece 30 dakikada yok edebiliyor. Özellikle obezite hastalarının korkulu rüyası olan reflü, midedeki kaslara uygulanan radyofrekans kürleriyle yok ediliyor. Mide asidi, patolojik sebeplerle genişleyen mide kapağından yemek bürosuna geçerek, buradaki aside dayanıksız hücrelerde değişiklik yaratıyor. Hücre değişiminin kontrolden çıkması ise yutma güçlüğü, kanama, öksürük ve boğulma hissiyle belirtilerini gösteren reflü hastalığının habercisi. Dünyada her 5 kişiden birinde görülen hastalık, hastaların hayat kalitesini düşürüyor.

Herhangi bir ağrı hissedilmiyor

Bu yöntemde genel anestezi yapılmıyor. Operasyon öncesinde hasta "sakinleştirici ve rahatlatıcı sedasyon" ile uyutuluyor. Endoskopi yardımıyla ağızdan midenin geniş bölümüne, katater ile giriliyor. Aletin ucunda dışarıdan şişirilen bir balon ve 4 iğne bulunuyor. Midede şişirilen balonun etrafındaki iğnelerle, mide kaslarına radyofrekans dalgaları veriliyor.

Midedeki gevşek kısım böylece kapanıyor. Bu işlem sırasında ve tedaviden sonra hasta herhangi bir ağrı hissetmiyor.

Hasta aynı gün taburcu ediliyor

Dikiş gerektirmeyen operasyon sonrası, balon indirilerek hastanın midesinden çıkarılıyor. Hastanın her hangi bir ağrı hissetmediği operasyon sadece yarım saat sürüyor. Hasta, aynı gün taburcu ediliyor. Bu yöntemle hastalar ömür boyu ilaç kullanmaktan da kurtuluyor."

Cerrahiye alternatif yöntem

Doç. Dr. Feryal İlkova, reflü tedavisinde Stretta yönteminin, ilaç ve cerrahi operasyonlardan farkını şöyle açıklıyor:

"İlaç, hastalığı iyileştirmiyor. Sadece, belirtilerini azaltarak, hastayı rahatlatıyor. Cerrahi operasyonlarda ise genel anestezinin yol açabileceği komplikasyonlar göz ardı edilemez. Endoskopinin kullanıldığı bu yöntemde genel anestezi yok, dikiş yok, ağrı yok."

memorial.com.tr
Yayın Tarihi : 5 Mayıs 2005 Perşembe 14:27:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
inci sevinç IP: 78.176.122.xxx Tarih : 28.05.2012 19:27:48

mrh .ben inci..yıllardan beri bende mide şikayetleri vardı...bazen boğazıma çıkan bişeyler oluyordu...bende bunu solucan olarak nitelendiriyordum kendimce...çocukken bu sorunum çok olurdu çünkü...mide yanmalarım,ara ara mide ağrısı,sırt ağrısı.sırtımda sanki ateş basması,ağzıma gelen acı su,vücudumun her tarafında yanmalar,bu kulakalarıma kadar çıkıyordu yanmalar..nefes almakta zorluk,sık sık boğaz ağrısı,ses kısıklığı,,,7 yıl önce mideme endeskopi yapıldı...midemin asitinin çoğaldığını söylediler...mide ilacı olarak NEXIUM 40mg lık verdiler....3 kutu vermişlerdi....bunu içtim... iyileştim... .aradan 3yıl geçti..yine aynı şikayetlerim başladı...bu kış yani 2012,nin kışı yine endoskopi yapıldı,parça alındı...midemin asiti çoğalmış.parça temiz çıkmış.yine NEXIUM verildi.....kaç aydır hala düzelemedim..yediklerim hep boğazımda,beni çok rahatsız ediyor,sürekli boğazım ağrıyor...astımımı tetikliyor..sırt ağrısı yapıyor...sürekli ağzımdan gaz çıkarıyorum...yutkunma zorluğumda geçmedi....korkuyprum bişey yemeğe,boğulacam diye....yediklerim tekrar boğazıma geri geliyor,dolanıp duruyor..su içiyorum bol bol yine gitmiyor....hayatım zindan oldu...stretta yöntemini defalarca okudum......dr.feryal hanımın yorumları ile.....bu konuda feryal hanım benim içimi rahatlattı......bendeki asit diil,reflü çünkü reflü şikayetlerinin hepsi bende mevcut...ilaçta sonuç vermedi........kulak burun boğazcı bile baktı...reflüden kaynaklanıyor boğazın tahriş olmuş diyor.....ama hiç geçmiyor boğaz ağrım...çünkü yediklerim sürekli boğazımda dolanıyor.yutkunma güçlüğümden dolayı bazen bişey yiyemiyorum..........