19
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

Renk körlerine iyi haber

ABD'li bilimciler renk körü iki maymuna, insandan aldığı ve pigmentleri üretmeye yarayan genin milyonlarca kopyasını enjekte etti. Maymunlar dört ay sonra tamamen düzeldi

 

Renk körlüğü tedavisinde büyük gelişme... Bilim insanları renk körü olan maymunları tamamen tedavi etmeyi başardı.

Dünyada ilk kez başarılı olan tedavi, milyonlarca renk körü hastasına umut ışığı olacak. Hastalığın tedavisinde büyük bir adım olan araştırmanın sonuçları, İngiliz Nature dergisinde yayımlandı. Tedavi edilen Sam ve Dalton adındaki iki erkek maymunda renk algılayıcı hücreler eksikti. Ve tıpkı kırmızıyla yeşili seçemeyen renk körü insanlar gibi, onlar da bu iki rengi gri gölgeler halinde görüyorlardı. Araştırmacı ekipten Prof. Jay Neitz, Sam ve Dalton’a, onlarda eksik olan, pigmentleri üretmeye yarayacak genin milyonlarca kopyasını enjekte etti. Bu sayede retinadaki ışığı algılayabilen duyu hücrelerinin, kırmızı ve yeşilin görülebilmesi için gerekli olan proteinleri üretmesi sağlandı.

Tedavi başarıyla sonuç verdi. Maymunların görme bozukluğu, uygulamadan dört ay sonra birdenbire tamamen düzeldi. Ancak en önemlisi, maymunlara enjekte edilen genin insan geni olmasıydı. Bu detay, gen enjektesi tedavisinin insanlar üzerinde de etkili olabileceği ihtimalini kuvvetlendiriyor. Tedavinin üzerinden iki yıl geçtikten sonra da yapılan testler maymunların bu renkleri görmeye devam ettiğini gösterdi.

Prof. Neitz ve ekibi, iki maymunun göz sağlığını takip etmeyi sürdürecek. Böylece tedavinin uzun vadeli etkileri de incelenmiş olacak.

Sarı nokta da tedavi edilebilir
Renk körleri, sanıldığı gibi dünyayı siyah-beyaz görmüyor. Birçok çeşidi olan renk körlüğünün en yaygın olarak bilineniyse kırmızı ve yeşil renk körlüğü. Kusurlu bir renk algılama geninin X kromozomlarıyla geçmesi sonucu oluşan bu hastalık, sadece kalıtsal yollarla değil, nadiren makula dejenerasyonu ya da kimi ilaçların yan etkileri gibi nedenlerle de oluşabiliyor.

Renk körlüğünü insanlarda tamamen tedavi etmek henüz mümkün değil. Ancak bu çalışma eğer insanlarda da sonuç verirse renk körlüğü çekenlerin yanı sıra sarı nokta hastalığı olarak da bilinen makula dejenerasyonu hastaları da tedaviden faydalanabilecek.

...
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2009 Cuma 23:27:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?