27
Mayıs
2024
Pazertesi
SAĞLIK

Sadece 30 hastane güçlendirildi

Beş yılda sadece otuz hastane güçlendirildi

İtalya’da yaşanan deprem felaketinden sonra İstanbul’da beklenen deprem yeniden gündeme geldi.

Prof. Dr. Recep Akdur, aradan geçen zamanda Sağlık Bakanlığı’na bağlı 800 hastaneden sadece 30’unun depreme karşı güçlendirildiğini belirterek, tehlikenin çok büyük olduğunu söyledi.

ANKARA Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Recep Akdur, afete neden olan olaylardan sonra acil hizmetlerin yürütülebilmesi için her şeyden önce sağlık kuruluşlarının ayakta kalması gerektiğini anımsattı. Prof. Akdur, "Birçok ülkede afete neden olan olaydan en çok etkilenen binalar, hastaneler oluyor ve ihtiyaç duyulan anda hastaneler devre dışı kalıyor" dedi. Prof. Akdur, şunları söyledi:

"1999 Marmara Depremi’nin etkilediği Kocaeli, Sakarya, Yalova’daki sağlık kuruluşlarının önemli kısmı devre dışı kaldı. Aradan 10 yıl geçmesine rağmen hálá bir yol alınamadı. Şu anda İstanbul’da Bakanlık’a bağlı 40 hastane kampusu içindeki 300 binadan sadece dördü depreme karşı güçlendirildi. Bu çok vahim bir tablo.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın, bir milletvekilinin soru önergesine verdiği cevapta, 2002-2008 arasında analizi yapılan sağlık kurumlarından sadece 30’unun depreme karşı güçlendirildiğini açıklamıştır.

Önümüzdeki yıllarda İstanbul’da 7.7 şiddetinde bir deprem bekleniyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı’nın (JICA) yaptığı araştırmaya göre, böyle bir deprem meydana gelirse 87 bin kişi yaşamını yitirecek, 135 bin kişi de ağır yaralanacak. Eğer hastaneler güçlendirilmezse 135 bin kişinin büyük bir bölümü sağlık yardımı alamadığı için hayatını kaybedecek. Bu nedenle bir an önce önlem alınmalı."
 

Hürriyet
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2009 Cuma 00:44:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?