18
Mayıs
2024
Cumartesi
SAĞLIK

Sağlığın reçetesi: Lifli besinler

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fak. Kardiyoloji ABD Başkanı Prof, Ali Oto,  yağlı et ve enerji veren yiyeceklerden uzak durup, lifli besinler ve yeşil ağırlıklı beslenmenin en önemli yaşam reçetesi olduğunu belirtti.

Dünyanın beslenme genetiği konusunde en önemli sempozyumlarından biri ilk kez İstanbul'da gerçekleştirildi.

Nutri-Genetik Bilimsel Danışma Kurulu’nun ev sahipliğinde; CELLF, GENAR, VE SEQUENOM’un sponsorluğunda gerçekleştirilen bu etkinliğe, genetik konusunda uzman bir çok yerli ve yabancı akademik bilim adamı katıldı…

İki gün süresince devam eden bilimsel platformdaki sempozyuma; T.C Sağlık Bakanlığı, akademik olarak Harvard, Tufts, Hacettepe, Başkent ve Boğaziçi Üniversitesi’nin de bulunduğu son derece güçlü bilim kurumları ile Türkiye’nin önde gelen Bilimsel Tıp Dernekleri destek verdi.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Nutri-Genetik Bilimsel Danışma Kurulu Başkanı PROF. DR. ERGÜL TUNÇBİLEK genetiğin dünden bugüne kadar yol aldığı gelişimini aktardı.

Genetik çalışmalar kapsamında birçok gelişmelere imza atmış olan Türk bilim adamı Harvard Üniversitesi Genetik ve Kompleks Hastalıklar Bölüm Başkanı PROF. DR. GÖKHAN HOTAMIŞLIGİL, gen ile ilgili dünyada yapılan klinik çalışmalar ve artık kader olmaktan çıkan sık rastlanan genetik hastalıklar konusundaki gelişmeleri aktardı…

Sempozyuma ayrıca; Boston ve Colombia Üniversitsi profesörlerinden Charles Cantor, İstanbul Ünversitesi İstanbul Tıp Faültesi. Tıbbı Genetik ABD Başkanı Prof. Dr. Memnune Apak, University College London’dan Dr. Keith Grimaldi, Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Türkan Kutluay Merdol, Tuft Universitesi Nutri- Genetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Jose Ordovas, Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülden Köksal, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji ABD Başkanı Prof. Dr. Ali Oto, Hacettepe Üniversitesi Diyetetik Bölümü Toplum Beslenmesi ABD Başkanı Prof. Dr. Gülden Pekcan, Gent Üniversitesi Genetik Bilimleri Bölümü’nden Prof. Dr. Marc Zabeau ve sağlık konusunda ulusal ve uluslararası çeşitli platformlarda hizmet vermiş Dr. Serdar Savaş katıldı…

Genetik dünyasındaki; bugünkü bilinenler, keşfedilmeye çalışılan klinik çalışmalar ve gelecekte ışığa çıkması beklenen bilinmeyenlerin paylaşıldığı bu sempozyumda Hacettepe Üniversitesi Tıp Fak. Kardiyoloji ABD Başkanı PROF. DR. ALİ OTO yaptığı konuşmada genetik araştırmalar ile kişinin genetik yapısının bilinmesinin bugün için en önemli gerçek olduğunu vurguladı ve BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ VE ETKİN BESLENME ile artık kardiyo-vasküler hastalıklardan korunmada çığır açılacağını ifade etti. Prof. Dr. Ali Oto ayrıca yağlı et ve enerji veren yiyeceklerden uzak durup, lifli besinler ve yeşil ağırlıklı beslenmenin en önemli yaşam reçetesi olduğunu belirtti…

Ana konseptini besin genetiğinin oluşturduğu Nutri-Genetik Sempozyumu’nda katılımcılara ikram edilen tüm yiyecek ve içecekler sempozyuma özel Feriye Restaurant İşletme Müdürü ve Türkiye’nin sayılı gurmelerinden biri olan VEDAT BAŞARAN tarafından özel olarak hazırlandı. Türkiye’de ilk kez bir etkinliğin konseptine uygun olarak hazırlanan bu mönüye aynı zamanda Nutri – Genetik Danışma Kurulu içerik adına danışmanlık hizmeti verdi...

Sempozyumun kapsamında katılımcı hekimler ve bilim adamları Türkiye’nin ilk Nutri – Genetik analizi olan CELLF ile tanıştırıldı… CELLF, Nisan 2005 tarihi itibari ile bu analiz konusunda eğitim almış diyetisyenler ve kardiyologlar tarafından Nutri – Genetik tarama talep eden 18 yaş üzerindeki herkese uygulanabilecek…

Sempozyumun sonunda genetik araştırmalar konusunda önemli katkıları olan; Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil, Prof. Dr. Charles Cantor, Prof. Dr. Jose Ordovas, Dr. Serdar Savaş ve Sağlık Bakanlığı’na Nutri – Genetik Danışma Kurulu tarafından GENETİK DÜNYASININ KRİSTAL ELMALARI verildi…

Ödül töreninde ayrıca hazırlamış olduğu Nutri – Genomik mönüden ötürü Vedat Başaran’a da teşekkür plaketi sunuldu…


Kenthaber
Yayın Tarihi : 22 Mart 2005 Salı 11:34:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
m.keven IP: 212.156.232.xxx Tarih : 4.04.2005 15:26:25
iyi de bu lifli besinler nelerdir? ne kadar alınmalıdır?