18
Mayıs
2024
Cumartesi
SAĞLIK

Sağlık Bakanlığı: Aşılarda risk yok

Sağlık Bakanlığı, Türkiye'deki aşılarda herhangi bir risk bulunmadığını bildirdi. Aşılara ilişkin haberler yayınlandığına işaret edilerek, bu tür haberlerin, ''vatandaşları aşı yaptırmadan soğutmayla sonuçlanabilecek, halk sağlığını tehlikeye düşürücü özellik taşıdığı'' kaydedildi.

Açıklamada, Türkiye'de kullanılan aşılarda ortalama 4-9 günde vücuttan atılan ve cıvaya bağlı kronik hastalıklara yol açmayan ''etil cıva-Thiomersal'' kullanıldığı belirtildi.

''Aşı katkı maddelerinden başlıcası olan thiomersalin, etil cıva maddesinin organik bir bileşiği olduğu ve ağırlığının yaklaşık yarısının organik cıva içerdiği'' belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
''Dünya Sağlık Örgütü Aşı Güvenliği Komitesinin, 20-21 Haziran 2002'de yayınladığı raporda, etil cıvanın (Thiomersal) vücutta yarılanma ömrünün bir haftadan daha kısa olduğu, ortalama 4-9 günde vücuttan sindirim sistemi yoluyla atıldığı, dolayısıyla diğer cıva bileşikleri gibi vücutta birikmesinin ve cıvaya bağlı bir takım kronik hastalıklara yol açmasının söz konusu olmadığı açıklanmıştır.

Söz konusu haberlerde belirtildiği gibi, Thiomersal içeriğindeki civanın vücuda girdikten sonra atılmasının çok güç olduğu bilgisi bilimsel olarak kanıtlanmış bir bilgi değildir. Vücuttan atılımı güç olan madde metil cıva olup, Thiomersal içeriğindeki ise etil cıvadır.''

Aşılarda Thiomersal içeriği düşük aşıların tercih edilmesi konusunun Bakanlığın da gündeminde olduğu belirtilen açıklamada, konunun, Bağışıklama Danışma Kurulu'nu 2 Eylül 2005'te yapılacak toplantısında ele alınacağı bildirildi.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Ağustos 2005 Salı 20:00:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?