29
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Sağlık Bakanlığı uyardı

Pikniğe giderken vücudunuza böcek kovucu ilaçlar sürün


Sağlık Bakanlığı, ilkbahar ve yaz aylarında aktif duruma gelen kenelere karşı tedbir alınmasını istedi. Bakanlık, kenelerden bulaşan Kırım Kongo kanamalı ateşi (KKKA) hastalığına karşı titiz davranılması gerektiğine dikkat çekti.



Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, tarımla uğraşanların ve pikniğe gideceklerin keneye karşı daha fazla özen göstermesini isterken, "Kırsal alanlara gidildiğinde vücudun açıkta kalan kısımlarına böcek kovucu (repellent) ilaçlar sürülmelidir. Giysilere keneleri kovucu-öldürücü etkisi olan ve bakanlığımızdan izinli spreyler kullanılmalıdır." dedi.

Turan Buzgan, bakanlık olarak KKKA hastalığına karşı çalışma yürüttükleri çalışmaların sürdüğünü bildirdi. Uzmanlar ve ilgili kurum temsilcilerinin katılımıyla oluşturulan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Bilimsel Danışma Kurulu'nun hastalık bu sene görülmeden şubat ve mart aylarında 2 defa toplandığını anlatan Buzgan, "Bu bilimsel toplantılarda hastalığın durumu konusunda değerlendirmelerde bulunuldu." diye konuştu. Hastalıkla ilgili kişisel korunma önlemleri önem taşıdığından toplumun bilgilendirilmesi amacıyla halk eğitim çalışmalarının artarak sürdürüldüğünü ifade eden Buzgan, aynı amaçla halka yönelik broşür ve afişler hazırlanarak dağıtıldığını belirtti.

KKKA sebebiyle 2002-2007 yılları arasında 92 vatandaşın hayatını kaybettiğini, bu yıl da 3 kişinin bu hastalıktan öldüğünün laboratuvar testleriyle doğrulandığını bildiren Buzgan, yine bu yıl laboratuvar testleriyle 51 vatandaşın KKKA olduğunun tespit edildiğini kaydetti. Buzgan, hastaların tedavisinde kullanılmak üzere KKKA geçirenlerin kanlarından üretilmesi planlanan serumla ilgili çalışmaların hangi aşamada olduğunun sorulması üzerine de, "Hastalıkla ilgili tedavi seçeneklerine ilişkin araştırma çalışmalarına devam ediliyor. Laboratuvar çalışmaları sürüyor." cevabını verdi.

Kenelerin aktif olduğu dönemdeyiz

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Haluk Eraksoy, kenelerin ilkbahar ve yaz aylarında aktif duruma geldiğine vurgu yaptı. Prof. Dr. Eraksoy, KKKA hastalığının baş göstermesinde, 'kişisel tedbirsizliğin mutlaka payı bulunduğunu ve bunun da eğitim eksikliğinden kaynaklandığını' dile getirdi. Bu hastalığın olduğunun kabullenilmesi ve belli bir coğrafi bölgede bununla yaşamaya devam edileceğinin unutulmaması gerektiğini ifade eden Eraksoy, bu bölgelerde eğitim çalışmalarının ihmal edilmemesi gerektiğini kaydetti. Eraksoy, "Kenelerin aktif olduğu dönem başladı. Keneleri yok edemeyeceğimize göre tedbirlerimizi almamız gerekir."

Kırsalda giydiklerinize dikkat edin!

Kırsal alanlara gidildiğinde vücudun açıkta kalan kısımlarına böcek kovucu (repellent) ilaçlar sürülmelidir. Giysilere keneleri kovucu/öldürücü etkisi olan ve Sağlık Bakanlığı'ndan izinli spreyler kullanılmalıdır.

Vücut sık sık kene yönünden kontrol edilmeli, kenenin tespit edilmesi halinde kısa sürede cımbız veya pense gibi uygun bir malzemeyle vücuda tutunduğu en yakın kısmından tutularak çıkarılmalıdır.

Kırsal alan ziyaretlerinde mümkün olduğunca kapalı ve açık renkli giysi giyilmeli ve pantolon paçaları çorap içine alınmalıdır.

Kenenin çıkarıldığı yere alkol veya tentürdiyot sürülmelidir. Keneler kesinlikle elle öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır.


Vücuttan uzaklaştırılan keneler çamaşır suyu, alkol veya insektisit içine atılarak öldürülmelidir. Keneleri vücuttan uzaklaştırması amacıyla eter, kolonya ve gazyağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır.

Özellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar kendi vücutlarını ve çocuklarının vücutlarını sık sık kene yönünden kontrol etmelidir.

Kene ile temastan sonra kişi 10 gün süreyle takip edilmeli ve ani başlayan ateş, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal gibi belirtilerin olması halinde en yakın sağlık kuruşuna müracaat edilmelidir. Erken teşhisin konması destek tedavisine de erken dönemde başlanmasını sağlayacak, böylelikle tedavi şansını artıracaktır.

İnsanların ve hayvanların kanlarına veya diğer vücut sıvılarına korunmasız temas edilmemelidir. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından büyükbaş hayvanların kene açısından ilaçlanması yapılmaktadır.

Zaman
Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2008 Perşembe 16:16:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?