30
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

Sağlık Bakanlığı'nda 'kene' zirvesi

Kene ısırığına bağlı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığında son dönemlerde meydana gelen artış üzerine Sağlık Bakanlığı'nda 'kene zirvesi' gerçekleştirildi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın başkanlığında yapılan KKKA Bilim Kurulu toplantısına Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı Mustafa Ertek, Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seracettin Çom, Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Akın, Kafkas Üniversitesi Veteriner Hekimliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zati Vatansever, bakanlık bürokratları ve uzmanlar katıldı.

Kene zirvesinde KKKA vakaları ve ölüm oranlarının azaltılması için uygulanan tedbirler gözden geçirildi ve ek tedbirler ele alındı. Toplantıda, KKKA hastalığıyla mücadelede yapılması gerekenleri içeren yeni bir bakanlık genelgesi hazırlanması kararlaştırıldı. Bununla birlikte zirvede Bakan Akdağ, KKKA hastalarına müdahale eden sağlık çalışanlarının virüsten korunması için maske, önlük, gözlük ve eldiven gibi koruyucu tıbbi malzemelerin aksatılmadan kullanılması talimatını verdi. Buna göre tüm hastaneler KKKA hastalarına müdahale eden tüm sağlık çalışanlarının bu tür koruyucu malzemeler kullanmasını 'zorunlu' hale getirecek.

Zirvede KKKA hastalığı konusunda başta vatandaşlar olmak üzere sağlık çalışanları ve tüm kesimlerin daha etkin bir şekilde bilgilendirilmesi görüşünde birleşildi. Kene zirvesinde ayrıca birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarında KKKA hastalığı konusunda alınması gereken tedbirler masaya yatırıldı.

Bakan Akdağ, vatandaşlara KKKA hastalığından korunmak için bakanlık onaylı 'kene kovucu' spreyler kullanmalarını tavsiye etti. Bu arada Sağlık Bakanlığı, İç Anadolu'nun kuzeyi ve Karadeniz'in güneyinde kalan ve Kelkit Vadisi ve civarı olarak adlandırılan riskli bölgelerde yaşayan vatandaşlara 50 bin adet ücretsiz kene kovucu dağıttı.

.
Yayın Tarihi : 18 Haziran 2008 Çarşamba 18:09:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
CELALOZKARA IP: 78.177.225.xxx Tarih : 20.06.2008 13:59:10

benim 1.5 yaşında oğlumu kene ısırdı çok şükür bişey olmadı ama 1 hafta ne korku çektiğimi ben bilirim .istasyonu ilaçlanmasını yetkililerden önemle rica ederim