16
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

Sağlık Ocağı'nda ücretsiz uygulama

Sağlık ocaklarında ücretsiz muayene uygulamasında karşılaşılan sorunların çözümü için Sağlık Bakanlığında iletişim merkezi oluşturuldu.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bakanlığa bağlı sağlık ocakları, ana çocuk sağlığı merkezleri, verem savaş dispanserleri ve 112 acil hizmetlerinin dünden itibaren ücretsiz olduğunu hatırlattı.

Hastalık ya da kontrol nedeniyle başvuran hiçbir kişiden ücret alınmayacağını vurgulayan Buzgan, "Ancak yemek şirketlerindeki taşıyıcılar ya da işe girişler için gerekli olan sağlık raporları gibi belgeler bu kapsama girmiyor. Bunların da kapsama alınması için Bakanlar Kurulu kararı gerekiyor. Bu belgelerin de ücretsiz olması için üzerinde çalışılıyor" dedi.


Uygulama nasıl işleyecek


Sağlık Bakanlığının, Maliye Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu ile yaptığı hizmet alım sözleşmesi gereği bu kurumlara birinci basamak sağlık kurumlarındaki başvurularla ilgili fatura veya fatura karşılığı belge gönderilmeyecek.

Birinci basamak sağlık kurumlarına hastalık, acil durum ya da kontrol amacıyla yapılan başvurularda ücret alınmayacak, sadece kimlik belgesinin gösterilmesi yeterli olacak. Başvurularda vizite kağıdı, hastanın muayene isteği belgesi, sağlık karnesi, sevk kağıdı gibi belgeler istenmeyecek.

Ancak aktif olarak çalışan memurlarla sigortalıların tabi oldukları mevzuat gereği izinli sayılabilmeleri için iş yerlerinden sevk belgesi almaları zorunluluğu devam ediyor.

Muayene ve tetkikler için herhangi bir belge istememesine rağmen, ilaç temin edilebilmesi için memurlar, sigortalılar, Bağ-Kur'lular ve yeşil kartlılar için sağlık karnesi gerekli olacak.


aa
Yayın Tarihi : 3 Temmuz 2007 Salı 14:01:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?