30
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

Sağlıklı bir yaşam için süt için

Düzce İl Tarım Müdür Vekili Ayhan Ünal, Türkiye'de kişi başına süt tüketiminin gelişmiş ülkelerin çok gerisinde olduğunu belirtti.

İl Tarım Müdür Vekili Ünal, büyüme ve gelişme çağındaki çocukların, gençlerin, anne adaylarının, yaşlıların süt ve süt ürünlerini dengeli biçimde tüketmeleri gerektiğini söyledi.

Dünya Süt Haftası nedeniyle süt tüketimi hakkında bilgi veren Ünal, birçok canlının doğduğu anda aldığı ilk besinin süt olduğunu hatırlatarak, büyüme ve gelişme çağındaki çocukların, gençlerin, anne adaylarının, yaşlıların süt ve süt ürünlerini dengeli biçimde tüketmeleri gerektiğini dile getirdi.

Vatandaşlara süt içme alışkanlığının yeterince kazandırılmadığını ifade eden Ünal, "Üreticiler çoğunlukla sütün mikrobiyolojik kalitesine önem vermeden ya da sütün içine kalitesini bozacak bir takım maddeler ekleyerek sütlerini tüketiciye ulaştırmaktadır. Türkiye'nin yıllık süt üretimi yaklaşık 11 milyon tondur. Kişi başına süt ve süt ürünleri tüketimi ülkemizde yaklaşık 150 litre iken, bu miktar ABD'de 292, AB ülkelerinde 342 litredir. Ülkemizde kişi başına tüketilen 150 litre sütün 120 litresi yoğurt, peynir, tereyağı gibi ürünlerle tüketilirken, sadece 25 litresi içme sütü olarak tüketilmektedir. İşlenmiş ve paketlenmiş içme sütü tüketimimiz ise kişi başına yıllık sadece 8 litredir" dedi.

Dünyada çiğ süt kalitesinin değerlendirilmesinde önemli bir ölçü olarak kabul edilen canlı bakteri ve somatik hücre sayısının, gelişmiş ülkelerin çok üzerinde olduğunun da altını çizen Ünal, "Yıllık 11 milyon ton sütün 2,5 milyon tonu kayıtlı olarak işlenebiliyor. 2002 verilerine göre AB'de üretilen sütün yüzde 95'i sanayide işlenirken, Türkiye'de bu oran yüzde 20'ler seviyesinde, geriye kalan bölüm ise ilkel şartlarda işleniyor" şeklinde konuştu.

Ünal ayrıca, düzenleyecekleri bir etkinlikle bazı okullarda süt dağıtacaklarını da söyledi.

.
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2008 Pazartesi 17:30:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?