23
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

Sağlıklı çocuk olmanın kuralları

Sağlık Bakanlığı, sağlıklı çocuk olmanın 10 altın kuralını belirledi. Kahvaltı yapan, sallanmayıp aktif olan, sporcu arkadaş bulan, eğlenen çocuk sağlıklı olmaya aday gösterildi.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Başbakanlık Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ortak bir proje yürüterek, sporcu çocukların beslenme ve sağlık durumlarının geliştirilmesi için taslak program hazırladı. 1-3 Şubat’ta Ankara Gölbaşı’nda tartışılacak programda, sporcularda beslenme eğitimi, dopingdeki gelişmeler, besinsel ergojenik yardım konuları masaya yatırılacak.

Sağlık Bakanlığı, program çerçevesinde "Sağlıklı çocuk olmanın 10 altın kuralı"nı belirlediği broşür hazırladı. Bakanlığın sağlıklı çocuk için önerileri şöyle:

" Mutlaka kahvaltı yapın: Deposu boş olan arabanın gitmeyeceği gibi sizin de deponuz boş olmamalı. Özellikle günün en önemli öğünü olan kahvaltı yapmanın şart olduğunu unutmayın. Süt, peynir, meyve, ekmeğin yer aldığı sıkı bir kahvaltı yapın.

Sallanmayın aktif olun: Günlük hayatınızın içine hareket katın, yürüyün, bisiklete binin, merdiven çıkın. Bu hareketlerinizin süresi, gün içinde yarım saati bulsun.

Akıllı atıştırma yiyecekleri tüketin: Deponuzu elma, ayran, kuru meyve gibi akıllı atıştırmalarla destekleyin.

Terleyin: Terleyecek ölçüde bir sporu her gün 20 dakika yapın. Koşun, zıplayın, dans edin. Adalelerinizi esneterek spora başlayın, sonra yüklenin. Terledikten sonra yine adalelerinizi esnetin ve spor bitince terli giysilerle kalmamaya dikkat edin.

Tek bir yiyeceğe yüklenmeyin: Her gün kuru fasulye, pilav olmaz! Her gün hamburger de olmaz. Çeşitli besinleri(sebze, meyve, balık...) unutmamak gerekli.

Sporcu arkadaş bulun.

Enerji veren yiyecekleri bilin.

Okulda mutlaka takım sporuna katılın.

İyi yiyecek, kötü yiyecek yoktur: unutmayın, önemli olan yeterli ve dengeli beslenmedir. Her yiyecekten dengeli bir şekilde yiyin.

Eğlenmenize bakın: Beslenmenize dikkat etmeyi, sporu, hayatı, hatta ders çalışmayı eğlencenizin bir parçası olarak görün."


anka
Yayın Tarihi : 28 Ocak 2005 Cuma 13:52:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?