19
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

Sağlıkta kamu özel işbirliği

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kamu ve özel sektör ortaklığı gibi yeni bir modelle Türkiye çapında çok sayıda hastane yapılacağını söyledi.
Bakan Recep Akdağ, İzmir İl Sağlık Müdürlüğünde basınla sohbet toplantısı düzenledi. Sağlıkta Dönüşüm Projesi ile sağlık hizmetlerinde kalitenin yakalandığını belirten Bakan Akdağ, vatandaşın da memnuniyetini dile getirdiğini bildirdi. Türkiye İstatistik Kurumunun yaptığı araştırmalara göre, 2003 yılında yüzde 37 olan sağlık hizmetlerinden vatandaşların memnuniyetinin 2004 yılında yüzde 47'lere yükseldiğini, 2005 yılındaysa yüzde 50'lerin üzerine çıktığını ifade etti.

Kamu ve özel sektörün işbirliğiyle Türkiye'ye yeni hastaneler kazandırmak istediklerini, bu amaçla çalışmalar yaptıklarını belirten Bakan Akdağ, 2005 yılı temmuz ayında kanunu hazırladıklarını ve geçen ay da Bakanlar Kurulu kararını çıkardıklarını söyledi.

Aile hekimliği uygulamasının 2008 yılı sonuna kadar oturtulmasının planlandığını belirten Bakan Akdağ, bu uygulamanın çağdaş bir uygulama olduğunu ve Avrupa Birliği ile eski demirperde ülkelerinin bu sistemi uyguladığını bildirdi. Aile hekimliği uygulamasında bu yıl 10 ilde geçileceğini belirten Akdağ, "sağlığın piyasalaşmasından menfaati olanları bu aile hekimliği uygulaması rahatsız edebilir" dedi.

Bazı ilaçların ödeme listesinden çıkarılması konusunda bazı çevreler tarafından propaganda yapıldığını belirten Bakan Akdağ, söylemlerin ticari kaygıdan kaynaklandığını bildirdi.

Türkiye'de ruhsatlı 6 bin ilaç bulunduğunu, yaklaşık 3 bininin yaygın olarak kullanıldığını belirten Bakan Akdağ, ödeme listesinden çıkarılan ilaçların uzman bir komisyon tarafından belirlendiğini kaydetti.

2003 yılında 769 milyon kutu ilacın verildiğini, 2005 yılında bu rakamın 1 milyar 200 milyon kutuya yükseldiğini belirten Bakan Akdağ, "İlaçta birileri rahatsız olunca gürültüye başladı. Vatandaşın ilaca ulaşmasında Türkiye en cömert ülkelerden biridir" dedi.


aa
Yayın Tarihi : 11 Ağustos 2006 Cuma 16:01:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?