20
Mayıs
2024
Pazertesi
SAĞLIK

Sağlıkta kartelleşme alarmı

Sağlık Bakanlığı’nın ayakta teşhis ve tedavi merkezlerine kilit vuracak yönetmeliğine tepki yağdı. Sektör temsilcileri yönetmeliğin hastanelere yarayacağını öne sürerek, tekelleşmeden kaygı duyduklarını söylediYaklaŞIk 2500 merkezin kapanmasını getirecek “Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik Taslağı” tartışma yarattı. Sektör temsilcileri, ayakta teşhis ve tedavi yapan özel kuruluşlar için aranacak yeni kriterleri ‘ağır’ buldu.

Temsilciler yönetmeliğin KBB, üroloji, göz, kardiyoloji gibi branş dallarında hizmet veren özel dal merkezlerini kapsamamasını eleştirirken, mevcut merkezlerin önemli bir çoğunluğunun da kepenk indireceğine dikkat çekti. Özel tıp ve dal merkezleri yöneticileri bugün İzmir ve Ankara’da toplanıyor.

Temsilciler yönetmeliğe ilişkin görüşlerini şöyle özetledi:



Dr. Köksal Holoğlu (Anadolu Sağlık Kuruluşları Der. Baş.): Tıp merkezlerinin açılması için artık hastane şartları getiriliyor. Tabii ki kaliteli hizmet verilsin. Ancak bu taslakta dal merkezlerinin yer almaması büyük bir facia. Tıp merkezlerinin çoğalmasını durdurduğunuz zaman bu pazar hastaneler lehine büyüyecek. Burada tehlikeli bir gidişat var.


Dr. Serdar Sargın (Türkiye Sağlık İşl. Der. Gen. Sek.): Uygulamanın mümkün olamayacağını bakanlığın kendisi de toplantıda kabul etti. Kuruluşların taslakta istenilen kriterlere uyması imkansız. Sistem tekelleşmeye yönlendirecek.


Dr. Ercan Yavuz (Ankara Tabip Odası Genel Sekreteri): Yönetmelik özel dal merkezleri adı verilen hipertansiyon, göz ve fizik tedavi gibi merkezleri tanım dışı bırakıyor. Kaotik ortam yaratılmıştır.


Dr. Raif Kaya (Ankara Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı): Yönetmelik gerçekleşirse 2 bin 500 tıp merkezlerine kilit vurulacak. Göz, KBB, fizik tedavi, cildiye, kardiyoloji gibi özel dal merkezlerinin yeni yönetmelikte tanımı da yok.

v Dr. Ahmet Karataş (Tüm Sağlık Kur. Der. Başkanı): Sağlıkta kartelleşme tehlikesi görüyoruz. Mevcutlar da kapatılsın gibi bir mantık var. Bu tehlike hastanelere de sıçrayacak.

YERLERİNİ BAKANLIK BELİRLEYECEK

Yeni yönetmelikteki kriterlerden bazıları:


TIp merkezi bünyesinde en az iki cerrahi ve iki dahili uzman olmak üzere 4 uzmanlık dalında birer uzman tam gün süreyle çalışır.


BakanlIkça yatırım planlaması yapılır ve her yılın aralık ayında bu yerlerin ilanı verilir.


TIp merkezi binasında başka amaca yönelik işyeri bulunamaz.


TIp merkezleri iki kattan fazlaysa asansör gerekecek.


Gürültüden uzak ve otoparklı olmalı.


24 saat tam donanımlı ambulans beklemeli.

Akşam
Yayın Tarihi : 23 Ocak 2008 Çarşamba 18:03:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?