19
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

Sağlıkta tasarruf tartışması

Hastaneler gelir kaybından endişeli ''Hastalar için belirlenen sabit fiyat yeterli olmuyor, maliyetimiz karşılanmıyor'' diyen hastaneler şimdi, ayakta tedaviyi yatarak tedaviye dönüştürme, her muayene için ayrı sevk istemek gibi uygulamaları hayata geçirmeye çalışıyor.

Maliye Bakanlığı'nın sağlık harcamaları için yürürlüğe koyduğu yeni bütçe uygulama talimatı tartışma yarattı.

Yeni düzenlemeye göre Maliye Bakanlığı, her hasta için devlet hastanelerine 25 YTL ödeyecek, özel hastaneler için bu rakam yüzde 20, üniversite hastaneleri için de yüzde 50 oranında artırılacak.

Uygulama, MR ve tomografi cihazı bulunduran hastanelere, her hasta için, ister kullanılsın ister kullanılmasın 1.5 YTL prim verilmesini, ayrıca ücret ödenmemesini öngörüyor.

Hastaneler, bu primi bir havuzda toplayıp, MR ve tomorgrafi giderlerini karşılamaya çalışacak.

Akdağ yeni sistemi savunuyor

Yeni sistemi savunan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sağlık hizmet yükünün yüzde 90'ının devlet hastanelerinde olduğunu, yeni uygulamanın kendilerini rahatsız etmediğini belirterek "sağlıkta tatlı para yok" dedi.

Hastaneler ise yeni yöntemleri yürürlüğe koymaya hazırlanıyor.

Bakanlığın sabit ücret ödemesi nedeniyle hastaneler giderlerini karşılamak için ayakta tedaviyi azaltmak ve mümkün olduğunca yatılı tedavi gören hasta sayısını artırma yoluna gidecek.

Hasta başına para ödendiği için bir sevkle birçok bölümde tedavi sona erdirilecek, her bölüm için ayrı sevk istenecek.

Fatura yine halka çıkacak

Bu durumda uygulamanın faturası yine halka çıkacak. Üniversite hastanelerine yılda ortalama 600 bin poliklinik hastası geliyor ve ayda ortalama 3 bin MR ve tomografi gibi cihazlarla tetkik yapılıyor.

Yeni uygulama sonunda, hastaneler giderlerini karşılayamadıkları için ister istemez bu hizmetlerden kısıtlı sayıda kişi yararlanabilecek, eşit tedavi ortadan kalkacak.
CNNTURK
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2006 Perşembe 22:28:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?