23
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

Sahte ilaçlarla mücadele

Dünya Sağlık Örgütü, sahte ilaçla mücadele için interneti devreye soktu. Örgüt, sahte ilaç üretenlerin izini süren yeni bir "hızlı uyarı sistemi" geliştirdi.

Amaç, özellikle gelişmekte olan ülkelerde yılda 35 milyar dolar gelir getiren sahte ilaç üretiminin önünü kesmek. Sistem şöyle çalışıyor:

Dünya Sağlık Örgütü ve bağlı kuruluşları ortak bir ilaç veri tabanı oluşturacak. Bu veri tabanına, ilaç satışıyla ilgili raporlar, sahte ilaç üretimiyle gelen ihbarlar, bunlara adı karışan şirket ve kişi isimleri girilecek. Daha önce adı karışanlar da bu sistemde olacak.

Böylece her şüpheli durumda, sisteme dahil olanlara elektronik postayla anında uyarılar gönderilecek. Alınan bilgiler ışığında ise sahte ilaç üreticilerine karşı harekete geçilmesi öngörülüyor.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, sahte ilaç trafiğinden elde edilen yıllık gelir 35 milyar doları buluyor. Bu rakam, tüm dünyadaki ilaç satışından elde edilen gelirin ise yüzde 10’unu oluşturuyor. Gelişmekte olan ülkelerde de piyasadaki sahte ilaçların oranı yüzde 50’ye ulaştı.

Araştırmalara göre, sahte ilaçların üçte birinden fazlası hastalık tedavilerinde etkili olacak maddeler içermiyor.

cnnturk.com.tr
Yayın Tarihi : 5 Mayıs 2005 Perşembe 14:56:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?