15
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Seçim bitti kartlar gitti

AKP Hükümeti, 22 Temmuz seçimleri öncesinde dağıttığı yeşil kartları, Uluslararası Para Fonu (IMF) baskısı gelince, seçimlerden 1 ay sonra iptal etti. İptalden haberi olmayan kart sahiplerinin büyük bir bölümü ilk şoku hastalandıklarında yaşayacaklar.

22 Temmuz milletvekili seçimleri öncesinde Türkiye’de 14 milyon 40 bin yeşil kartlı bulunurken, bu sayı seçimlerden hemen sonra 8 milyon 693’e indi. AKP hükümeti, bir ayda toplam yeşil kart sayısının üçte biri oranındaki 5 milyon 347 bin adet kartı buhar edip uçurdu.

İşin daha önemli kısmı ise iptal edilen yeşil kartlar sahiplerine bildirilmedi. Bu nedenle de kimlerin kartının iptal olduğu ancak rahatsızlandıklarında gittikleri hastanelerde karşılarına çıkacak. Tabii ondan sonrası malum; yeşil kartına güvenerek hastaneye giden vatandaşlara “kapı” gösterilecek.

İptallerin yaşandığı illerin başında nüfusunun yarısı yeşil kartlı olan Şırnak geliyor. 353 bin vatandaşın yaşadığı Şırnak’ta 185 bin 633 kişinin yeşil kartı bulunuyordu. Bu sayı seçimler bittikten sonra 84 bin 713’e düşürüldü, 118 bin 991 yeşil kart iptal edildi.

Seçimlerde tulum çıkartarak beş milletvekilliği kazanan Ağrı ilinde ise durum Şırnak’tan pek farklı değil. 187 bin yeşil kartın iptal edildiği Ağrı’da 168 bin yeşil kartlı insan kaldı.

İnanılmaz rakamlar

Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın seçim bölgesi Erzurum ise en çok iptalin yaşandığı üçüncü il.

Yapılan iptaller sıralamasında rekoru elinde bulunduran ilimiz, AKP Genel Başkan Yardımcısı Mir Dengir Fırat ile Ömer Çelik’in seçim bölgesi Adana oldu. 463 bin yeşil kartlıya sahip Adana’nın 229 bin yeşil kartı iptal edildi.

Sıralamada ikinciliği, ‘Ali Dibo’ vakalarıyla tanınan Hatay ilimiz aldı. Grup Başkanvekili Sadullah Ergin’in seçim bölgesi olan Hatay’da da 368 bin yeşil kartın neredeyse yarısı, 160 bini iptal edildi.

İptallerdeki bir ilginçlik de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in seçim bölgesi Bursa’da yaşandı. Bursa’daki 153 bin yeşil kartlı yurttaşımızın 70 bin tanesinin kartı iptal edilerek rakam 83 bine indirildi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’un eski seçim bölgesi Kayseri de yeşil kart öksüzlerinden oldu. Kayseri’nin 179 bin yeşil kartlı vatandaşı bulunurken, bu kartlardan 82 bin tanesi iptal edildi. Böylece yeşil kartlı sayısı 97 bine düştü.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile eski Başbakanlardan Bağımsız Milletvekili Mesut Yılmaz’ın memleketi Rize’de ise 40 bin olan yeşil kartlı sayısı 27 bine indirildi.

IMF’nin faturası

Yaz ortasında dağıtılan kömür ve yardım paketleri gibi seçim malzemesine dönüştürülen yeşil mart uygulamasının seçmenden oy alabilmek için kullanıldığını belirten CHP Grup Başkan Vekili Kemal Kılıçdaroğlu, “IMF baskısıyla karşı karşıya kalan AKP, sağlık harcamalarına kısıtlamayı bol keseden dağıttığı kartları iptal ederek başladı” dedi.

“Olan fakir fukaraya oldu” diyen Kılıçdaroğlu, “IMF’nin talep ettiği ‘Sağlık harcamalarınızı kısın’ talebinin faturası yine garip gurabaya kesildi. Hani bunlar ezilenin yanındaydı? İşte bunların gerçek yüzü. İşi bittikten sonra yüzünüze bakmazlar bile. Çok yakında başlayan zam yağmuru ile bunu daha yakından hissedeceksiniz” dedi.

Metin Özkan/Tercüman
Yayın Tarihi : 26 Eylül 2007 Çarşamba 10:35:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?